3 pontot levonnak, 3000 eurót pedig elvesznek a Csíkszeredai Sportklubtól

sport
2023 november 23., 15:30

Góbé módra szerződtetett szerződésszegő szövetségi kapitány ügye borzolja a kedélyeket a magyar hokiban – ezzel a címmel írtunk szerdán részletesen a botrányról, amely az SC Csíkszereda meglepő húzása után bontakozott ki. A magyar bázisú nemzetközi bajnokságban, az Erste Ligában érdekelt székelyföldi csapat vezetése az elmúlt hetekben szerződtette azt a Kevin Constantine-t, aki idén nyáron ugrott ki a Hydro Fehérvár AV19-nél és a magyar szövetségnél futó kontraktusaiból, előbbinél vezetőedzőként, utóbbinál szövetségi kapitányként dolgozott. Tették ezt annak a körülménynek az ismeretében, hogy az amerikai szakembert a tengerentúlon, a WHL nevezetű juniorligában diszkriminatív jellegű megnyilvánulás miatt hosszabb időre eltiltották.

A csíkiak annak ellenére, hogy az MJSZ közvetlenül, illetve nyilvánosan is figyelmeztette őket, hogy az eltiltás hatálya alatt álló Constantine-t hivatalos személyként semmilyen módon nem nevezhetik mérkőzésekre, a hét végi SC Csíkszereda–Gyergyói HK rangadó alkalmából megtették ezt, a jegyzőkönyvben – vélhetően trollkodásból – „hivatalos személy”-ként jelölve meg a szakembert.

Az MJSZ eljárást kezdeményezett az ügy miatt, a fegyelmi bizottság döntését csütörtök délután hozták nyilvánosságra az Erste Liga honlapján. E szerint 3 pontot vonnak le a klubtól hivatalos személy jogosulatlan szerepeltetése miatt, emellett 3 ezer eurós pénzbüntetést is kell fizetnie. Minden további hasonló fegyelmi vétség minden mérkőzés után 3 pont levonással jár.

photo_camera Kevin Constantine a magyar válogatott kispadján a 2023. tavaszi A csoportos világbajnokságon Fotó: Vörös Dávid/MJSZ

Az indoklásban többek közt ez áll:

„Az Erste Liga menedzsere november 6-án értesítette a Sport Club Csíkszeredát, hogy Kevin Constantine az Erste Liga és az MJSZ Versenyszabályzata szerint nem nevezhető hivatalos mérkőzésre, mivel érvényes eltiltás alatt áll. Ezt követően november 13-án a MJSZ főtitkára is értesítette a sportszervezetet, és jelezte, hogy az eltiltását töltő sportszakember nem nevezhető mérkőzésre hivatalos személyként az Erste Ligában. Az MJSZ főtitkára felhívta a Sportszervezet figyelmét, hogy a korábbi hazai gyakorlat alapján az MJSZ Elnöksége 2023. november 3-án pontosította a Versenyszabályzat vonatkozó részét, ezzel egyértelműsítve a rendelkezés alkalmazhatóságát.

A klub a jelzések és figyelmeztetések ellenére mérkőzés hivatalos személyként nevezte Kevin Constantine-t november 19-én.

A Fegyelmi Bizottság – a bizonyítékokat a maguk összességében értékelve és meggyőződése szerint elbírálva – tényként állapította meg, hogy a Csíkszereda szándékosan megsértette a vonatkozó szabályozásokat, és a Versenyszervező MJSZ képviselőinek többszöri felszólításának ellenére mérkőzés hivatalos személynek nevezte Kevin Constantine-t. A döntés értelmében a sportszervezetnek háromezer euró pénzbüntetést kell megfizetnie, valamint levonnak tőle három büntetőpontot az Erste Ligában. A testület minden további Erste Liga-mérkőzésre 3 büntetőpontot ró ki abban az esetben, ha jogosulatlan hivatalos személy tartózkodik a cserepadon.”

A határozat a kézbesítéstől számított 15. napon válik jogerőssé és végrehajthatóvá. Fellebbezni 15 napon belül lehet, ekkor a másodfokon eljáró MJSZ elnöksége dönt.

A Csíkszeredai Sportklub csütörtök este Dunaújvárosban játszik Erste Liga-meccset.