Ki kell adni az operatív törzs üléseiről készült jegyzőkönyveket az Ítélőtábla döntése szerint

belföld
2023 november 24., 09:54

Pert nyert a HVG a kormányzattal szemben, a Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú ítéletet változtatva kötelezi a koronavírus ideje alatt működő operatív törzset, hogy adja ki az üléseiről készült jegyzőkönyveket. Ezeket a jegyzőkönyveket a kormány 2030-ig titkosította, amikor a HVG kikérte őket, mondván, a dokumentumokat döntések előkészítéséhez használják.

photo_camera Orbán Viktor a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ülése után tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2020. március 5-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Arról, hogy az operatív törzs mennyire volt képes napról napra tájékoztatni a nyilvánosságot, itt írtunk bővebben. A jegyzőkönyvek ismerete pedig a lap szerint azért lenne fontos, hogy a közvélemény számára is láthatóvá váljon, milyen adatok és elemzések alapján hozta meg a törzs az ország teljes lakosságát és gazdaságát érintő döntéseket.

Az ítélet megszületéséhez az Ítélőtábla bírói tanácsának összesen 175 jegyzőkönyvet kellett átnéznie, hogy megállapítsák, valóban van-e köztük döntés-előkészítő anyag. Összesen 13 bekezdést találtak, melyet szerintük indokolt lenne kitakarni, mivel azok véleményt tartalmaznak.

Az ítélet jogerős, de az operatív törzs még felülvizsgálati kérelemmel fordulhat a Kúriához. A per végeztével több száz oldalnyi irat kerülhet nyilvánosságra.