Megcsinálta: Varga Mihály a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján az Európai Uniót szapulta

elmebaj
2023 november 25., 15:10

Más módszerekkel, de napjainkban is veszélyeztetik azokat a hagyományos értékeinket, amelyeket egykor a szovjet diktatúra igyekezett lerombolni – mondta Varga Mihály a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján Budapesten, a szovjet megszállás áldozatainak emlékművénél.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján, a szovjet megszállás áldozatainak óbudai emlékművénél 2023. november 25-én.
photo_camera Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján, a szovjet megszállás áldozatainak óbudai emlékművénél. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A pénzügyminiszter az MTI szerint a beszédében azt mondta, a kormány megvédi a családokat, támogatja az egyházakat, kiáll a nemzetállamok Európájáért, Magyarország szuverenitásáért.

A kommunizmus a közösségek hierarchikus rendszerét vette célba a maga brutális eszközeivel, a szovjet uralom hatalmasságai pontosan tudták, hogy a tömeget akkor lehet igazán irányítani, ha nincsenek benne közösségek, azok nélkül ez a rendszer végig az maradt, aminek indult: véres diktatúrának, ami végül a saját súlya alatt roskadt össze – mondta Varga Mihály.

A mai kor kötelessége a jóvátétel, az emlékezés kereteinek biztosítása és fenntartása, ezért is döntött az Országgyűlés 2012-ben az emléknap létrehozásáról, a mai kor felelőssége, hogy egy későbbi korban ne legyen majd szükség újabb emléknapokra – mondta Varga.

Arról beszélt, hogy ez a felelősség, ez a képesség mintha kikopni látszana az Európai Unió vezetőiből. Szerinte a II. világháború után keleten pusztító ideológia tanai ma nyugatról köszönnek vissza – mondta Varga, miközben a Sztálin-kultuszt felélesztő, egykori KGB-s orosz diktátor hadserege épp a nyugati szomszédjának civil lakossága ellen vív háborút.

Szerinte ezek a tanok más formában ugyan, és talán kifinomultabban, de érzékelhetően ugyanazon tévedések mentén köszönnek vissza, az egykori tanok ismét terjednek, és ma is a közösségek kerültek a célkeresztbe az egyén felsőbbrendűségére hivatkozva.

Varga Mihály beszédet mond
photo_camera Varga Mihály beszédet mond Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Ma ismét a családok, az egyházak és a nemzetállamok vannak útban. Ezek a hagyományos közösségek a keresztény tanítás lényegi elemére, a szeretetre, így az együttműködésre épültek. Mi tudjuk, hogy hova vezet a közösségek szétrombolása, még akkor is, ha azokról egyesek önként mondanak le - mondta a miniszter.

Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban volt magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (Szorakész) elnöke arról beszélt, hogy 1953. november 20-án és 25-én két szállítmánnyal kb. 1500 magyar volt politikai rab érkezett haza a Szovjetunió rabtelepeiről, 8-9 év rabság után.

Hende Csaba, az Országgyűlés fideszes alelnöke koszorúz
photo_camera Hende Csaba, az Országgyűlés fideszes alelnöke koszorúz Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A szovjet megszállás áldozatainak emlékművét megkoszorúzta a kormány nevében Varga Mihály, továbbá koszorút helyeztek el mások mellett Novák Katalin államfő, Kövér László házelnök, a Kúria, az ügyészség, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség parancsnoksága képviseletében.