Lázár negyven magyarországi fideszes aktivistával erősíti a szerbiai választáson induló VMSZ-t - videón a miniszter pálinkázós eligazítója

külföld
2023 december 01., 12:59
  • Vajdasági kampányaktivistáknak tartott kötetlen eligazítást Lázár János.
  • Választókerületének kampányaktivistáival segíti a VMSZ és végső soron Aleksandar Vučić kampányát.
  • A 2024-es magyarországi önkormányzati és európai parlamenti választáson a VMSZ viszonozza segítségéget.

Lázár János építési és beruházási miniszter kedden egy vonatozással avatta fel a Szeged-Szabadka vasútvonalat. Ha már odaát volt, akkor Palicson találkozott a vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) helyi tagjaival, akiknek egy pohárköszöntőt tartott.

Szerbiában december 17-én lesznek választások, a héten mi is ellátogattunk egy ellenzéki kampánygyűlésre Szabadkára. A választások esélyese a Szerb Haladó Párt, legfőbb kihívója pedig a közös listán induló baloldali-liberális ellenzék. A hatalmi párt potenciális koalíciós partnere a néhai Slobodan Milošević szocialista pártja mellett a VMSZ. A párt egyfajta kapocs az országot államelnökként vezető Aleksandar Vučić és egyik legfőbb szövetségese, Orbán Viktor között.

A vajdasági magyarság száma közben folyamatosan csökken, a tíz évvel ezelőtt 253 ezerről 180 ezerre apadt. A nagy lökést a kettős állampolgárság megadása, így az EU-s útlevél megszerzésének lehetősége adta. Talán ennek kompenzálására Budapest százmilliárdos fejlesztési pénzeket öntött a Vajdaságba, amiket a helyi magyarok egy viszonylag szűk csoportja a VMSZ-en keresztül tudott megszerezni, ami így egyfajta állam volt az államban.

Nehogy összeakadjon a szó és baj legyen belőle

Lázár kedd reggeli pálinkázásáról napokkal később a Szabad Magyar Szó tett ki egy videót. „Jól kitoltam magukkal, hogy ilyen korán kellett jönnöm” - mondta a VMSZ aktivistáinak, szavait derültség fogadta, volt aki azt mondta: „Szívesen jöttünk.”

Lázárt Pásztor Bálint fogadta. Ő a fia Pásztor Istvánnak, a VMSZ október 30-án elhunyt elnökének, és minden bizonnyal ő lép majd édesapja örökébe. (A VMSZ választásra buzdító óriásplakátjain egyébként szerepel egy utalás Pásztor Istvánra: Elnökünkért, közösségünkért, a jövőért!” - írják.)

A beszéd előtt igazi kortespálinkát szolgáltak fel a több tucat aktivistának, valamint Pásztornak és Lázárnak. Szigorúan meghagyták azonban, hogy azt csak a beszéd után fogyasszák el, nehogy összeakadjon a szó és baj legyen belőle.

Mindig Vučićnak áll a zászló

Lázár megemlékezett Pásztor Istvánról, aki Kern Imrével (Szabadka alpolgármestere, a nem olyan régen még magyar többségű várost a Vučić-párti Stevan Bakić vezeti) fölkarolta a Szeged-Szabadka vasútvonal felújítását. Mindehhez elengedhetetlen volt a 2022-es fideszes választási siker, amiből a vajdasági magyarok is kivették a részüket, ezt Palicson is megköszönte az építési és beruházási miniszter. A vajdasági magyarok túlnyomó része hagyományosan a Fideszre adja szavazatát, tavaly 68 ezren vettek részt a magyar országgyűlési választáson, miközben a VMSZ-re csak 60 ezren szavaztak 2022-es szerbiai parlamenti választáson.

A szerbiai választást Lázár egy újabb próbatételnek nevezte. Viccelődött azon, hogy Szerbiában milyen sűrűn van választás. Valóban, Magyarországon a rendszerváltás óta még egyszer sem éltek ezzel a lehetőséggel, Szerbiában viszont 2012-ben, 2014-ben és 2016-ban és 2022-ben is tartottak előrehozott parlamenti választást. Aleksandar Vučić taktikai repertoárjának a része ez, többnyire olyankor él ezzel, amikor az országot irányító Szerb Haladó Pártnak áll a zászló, márpedig ritkán van, hogy nekik áll.

Soha nincs megnyerve egy választás

A miniszternek „Csongrád megyében” különösen fontos az együttműködés. (Érdekes volt Lázár leegyszerűsítése, mert bár a vármegye elnevezést nem támogatta, Csongrádból éppen az ő javaslatára lett Csongrád-Csanád.) Valamikor Szeged, Szabadka, Hódmezővásárhely, Arad, Békéscsaba, Újvidék egy szövetséget jelentett, ami megalapozta az itt élő emberek gyarapodását és boldogságát. „Ennek a szövetségnek a visszaállításán dolgozunk” - mondta a miniszter.

Nagy felelősségük van azoknak az aktivistáknak, akiknek telefonálni, biztatni, mozgósítani kell a választókat. „Soha nincs megnyerve egy választás, soha nem könnyű dolog egy választás - figyelmeztette a megjelenteket. - Minden választási győzelem azon múlik, hogy az itt élő emberek mennyire veszik ezt komolyan, az pedig azon múlik, hogy maguk mennyit beszélnek velük. Ezért a legfontosabb a kapcsolat, személyes beszélgetés. Ez nem újsághirdetés, nem politikai kampány kérdése. Egy kézfogás egy szavazat, egy beszélgetés egy szavazat.”

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.