A vonat, amiért még a déli határkerítést is kinyitják

2023 november 29., 06:48

„A Napfény InterCity várhatóan 60 perc késéssel indul” - éppen a szegedi pályaudvar igényesen felújított épületét vizsgálom, amikor a hangosbemondó visszaránt a magyar vasút valóságába.

A vágányok között fiatal srác kérdezi egy vasutastól, melyik szerelvényre szálljon fel. Dilemmája érthető: már indulnia kellene a háromnegyed hármas Napfény IC-nek, de még az egy órával korábbi is az állomáson áll. Közben kitartóan esik az eső, az ég pedig borult - úgy látszik, a napfényre ma mindenkinek várnia kell.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Még szerencse, hogy a mi vonatunk Szabadkára megy, így időben el tudunk indulni. Szerelvényünk a vasutasok között csak „Uzsgyinak” becézett orosz gyártású kétrészes motorvonat. Az Uzsgyi második útját teljesíti a nyolc év után újranyitott vonalon, hajnalban még Lázár Jánosék utaztak rajta.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A reggeli felhajtásnak ezúttal nyoma sincs, körülbelül 15 utassal indul meg a szerelvény, hogy pár száz méter megtétele után Szeged-Rendezőn percekre le is álljon várakozni.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Beszédbe elegyedek a jegyvizsgálóval, próbálom kideríteni, igaz lehet-e Vitézy Dávid délelőtti bejegyzésének állítása, miszerint a lajosmizsei vonalról vezényelték át az Uzsgyit, amiben ülünk.

„Szentesről érkezett Szegedre a motorvonat. Szentes számos vonalat kiszolgál, többek között a lajosmizseit is” - érkezik a sejtelmes válasz.

Nem sokkal később már Röszkén vagyunk, jöhet a határellenőrzés. Magyar és szerb egyenruhások szállnak fel a szerelvényre, a létszám kiegyenlített: a rendőrök és vámosok majdnem ugyanannyian vannak, mint az utasok. Tíz perc alatt vége az ellenőrzésnek, a vonat azonban nem indulhat tovább. A menetrendben 33 perc van betervezve a vizsgálatra, így várakoznunk kell.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Rágyújtanak a határvadászok a peronon, az egyik utas pedig a nyitott vonatajtóban kezd el cigizni. „Ott tilos dohányozni” - kiáltanak rá magyarul. A nő a szavakat nem érti, a hangsúlyt és a határozott kézmozdulatokat annál inkább. Gyorsan le is ugrik a lépcsőről, hogy kidobja a kukába a cigit. „Tilos leszállni a vonatról” - érkezik az újabb figyelmeztetés. A középkorú nő nem akar további konfliktust, engedelmesen visszaszáll a szerelvényre.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.