Nyirati Klára, a Momentumból kilépett bajai polgármester: „Csodákra lettünk volna képesek, ha nincsenek a pártharcok”

POLITIKA
2023 december 02., 08:33

„Én nem is a Momentumot hagyom cserben, hanem azt az irányvonalat, amely az összefogás ellen dolgozik most” – mondta péntek este az ATV-ben Nyirati Klára bajai polgármester azután, hogy kilépett a Momentumból.

photo_camera Fotó: Facebook/Nyirati Klára

Baja polgármestere a héten egy DK-s fórumon beszélt arról, hogy a DK-t kritizáló, papíron EP-képviselőként, gyakorlatban árnyékpártelnökként politizáló Donáth Anna szerinte hülyeségeket csinál. Azt is mondta, hogy nagyon haragszik Donáthra. A Momentum csütörtökön fegyelmi eljárást indított a polgármester ellen, aki péntek reggel – még a vizsgálat előtt – kilépett a pártból.

Az esetről azt mondta, látta, hogy felvétel készül a DK rendezvényén, de arra nem számított, hogy az egész videó vágatlanul kikerül az internetre, ezért sokkal szabadabban beszélt. Megfogalmazása szerinte sem volt kedves, de kitart amellett, hogy igaza van.

Tisztában volt a Momentum új irányvonalával, de őt Baján 2019-ben a négypárti összefogás jelöltjeként választották meg polgármesternek, és neki helyben a többi párt szavazóit is képviselnie kell. Vidéken szerinte nem az a fontos, hogy ki melyik párt tagja, hanem hogy tudnak-e együtt dolgozni, vagy sem.

Azzal, hogy ugyanakkor tartják a két választást, a központi és helyi érdekek szembekerültek egymással, mondta. „Az EP-n minden párt meg akarja mutatni az erejét, de az országgyűlési választáson össze kell fogni.” A helyi párttagokat nem szeretné faképnél hagyni, akár aktivistaként is segít, baráti kapcsolatuk van.

A DK-ellenes kommunikáció komoly problémát okozott neki az elmúlt időszakban. „Nagyon kellemetlen pillanatokat okozott nekem hetek óta ez a fajta kommunikáció, amit Annától hallunk. Lépten-nyomon megállítottak Baján, és megkérdezték, hogy hogyan számítasz a DK-szimpatizánsok támogatására ezzel az irányvonallal.”Soproni Tamás is felszólalt az új stratégia ellen, de ő Nyirati szerint nincs annyira kiélezett helyzetben. „Budapest és a vidék azért más. Vidéken az embereknek elegük van a pártpolitizálásból, és valóban, kimutathatóan az összefogást akarják.” Szerinte a választás előtt nem szabad feszültséget szítani pártok tagjai és szimpatizánsai között, amivel megszűnik a polgármesterek mögött helyben a támogatás.

Nyirati nem fog más párthoz csatlakozni, azt mondta, függetlenként tudja megteremtetni az egységet. „Az utóbbi négy év is azt mutatta meg nekem, hogy csodákra lettünk volna képesek, ha nincsenek a pártharcok” – mondta.