Már a kormányhivatal is kimondta, hogy túl zajos a gödi akkugyár, éjszaka nem működhet tovább

POLITIKA
2023 december 03., 09:24

Frissítés: A gödi civilek szerint nem függesztették fel a Samsung-gyár éjszakai működését

A Pest Vármegyei Kormányhivatal december 1-én kiadott egy határozatot, amelyben eltiltotta a Samsung gödi akkumulátorgyárát az éjszakai zajszennyezéstől. A hírről elsőként beszámoló Index szerint a Környezetvédelmi Hatóság emiatt az éjszakai időszakban felfüggeszti a gyár működését, és „ennek következtében a Samsung naponta 8 óra termelésre fordítható időt veszít”.

Hosszú út vezetett idáig, mivel Magyarországon egyáltalán nem magától értetődő, hogy egy zaj- és környezetszennyező gigaberuházás beindítása előtt fel kell mérni annak hatásait.

Részlet a határozat szövegéből
photo_camera Részlet a határozat szövegéből

Az Átlátszó szeptemberben írt arról, hogy bár Orbán Viktor szerint nagyon szigorúak a környezetvédelmi előírásaink, de a valóság mást mutat. Az általában sokmilliárdos állami támogatásokból épülő akkugyárak nemcsak környezethasználati engedély nélkül működhetnek nálunk, de a jogszabályokat is eltérően értelmezhetik az engedélyezési eljárásokat lefolytató hazai hatóságok.

A cikk nyomán a DK-s Vadai Ágnes rákérdezett Polt Péter legfőbb ügyésznél, hogy nem bűncselekmény-e az engedélyezési eljárás elmulasztása, az engedély nélküli eszközök üzembe helyezése és az épület használata. Az is érdekelte, hogy volt-e vizsgálat az ügyben, valamint hogy nem merült-e fel hivatali visszaélés, vagy vesztegetés gyanúja. Polt nem válaszolt, de a kérdést feljelentésként értékelte.

A gödi civilek már évek óta panaszolják, hogy nem tudnak aludni a gyár zajától. Mint írják, az általuk rendelt szakértői zajmérési jegyzőkönyvek megállapították, hogy „ilyen súlyos, évek óta megoldatlan környezetszennyezés esetén a gyár zajos egységeinek működését a hatóságnak jogszabályi kötelessége lenne korlátoznia, vagy megtiltania.” Közben attól sem boldogok, hogy a kormány által létrehozott különleges gazdasági övezet miatt még az adóbevételek sem a városhoz kerülnek, hanem, nos, Fidesz-közeli szervezetekhez.

link Forrás

Gödön 2018 óta üzemel a Samsung beruházása, a hatóságok pedig hatszor mondták ki, hogy nem lesz jelentős környezeti hatása, így a hatásvizsgálat és az engedély sem szükséges. 2020-ban, a második gyár építésekor azonban már előírták, hogy kötelező az engedély megszerzése a kiemelkedően magas hőteljesítményű tervezett kazánok miatt. Ezek a kazánok végül környezethasználati engedély nélkül épültek meg, a hatóság azonban 2022 decemberében így is megadta rájuk a működési engedélyt.

Bő egy hónappal Vadai feljelentésbe forduló parlamenti kérdése után aztán egyszercsak megjelent a kormányhivatal határozata, amiben a főispán megadja az egységes környezethasználati engedélyt a gödi gyárnak.

Az ehhez szükséges „teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálati dokumentáció” ugyanakkor

megállapítja „a zajkibocsátási határérték túllépését”, és megtiltja a zajforrások működtetését este 10 és reggel 6 között.