Csont nélkül átment egy ChatGPT által írt jogszabály egy brazil városi tanácson

külföld
2023 december 04., 20:37

A brazil Porto Algere városában októberben elfogadtak egy jogszabály-tervezetet, melyről a héten kiderült, hogy azt egy chatbot írta.

photo_camera Fotó: SERGII IAREMENKO/SCIENCE PHOTO L/Science Photo Library via AFP

Ramiro Rosário városi tanácsos az OpenAI által fejlesztett ChatGPT-vel dolgoztatott ki egy javaslatot, amely megakadályozza, hogy a város az adófizetőket terhelje az ellopott vízfogyasztásmérők cseréjéhez, írja az AP. A javaslaton semmit nem változtatott, úgy nyújtotta be azt a városi tanács 35 tagjának, amit aztán jóvá is hagytak egyhangúlag.

„Ha korábban felfedtem volna, biztos nem bocsátották volna szavazásra” – mondta Rosárió, aki szerint igazságtalan lett volna kockáztatni, hogy a projektet csak azért nem hagyják jóvá, mert azt egy mesterséges intelligencia írta. A városi tanács elnöke, Hamilton Sossmeier szerint az eset veszélyes precedenst teremthet.

A mindent felforgató, egyesek szerint megváltó, mások szerint az emberiség végét jelentő mesterséges intelligenciával mi is foglalkoztunk. A téma sokakat megmozgatott, vannak írók, akik az irodalmat féltik tőlük, vannak forgatókönyvírók, akik az állásukat, és vannak, akik szerint az algoritmusok elrabolják tőlünk az álmainkat.