Máris megihlette a Fideszt a Mi Hazánk választási javaslata

POLITIKA
2023 december 06., 16:12

A MI Hazánk november végén nyújtotta be azt a javaslatot, ami alapján új rendszerben kellene magtartani jövő nyáron Budapesten az önkormányzati választást. Ez úgy módosítaná a jelenlegi rendszert, hogy a kerületi polgármesterek helyett csak listáról bejutó képviselők kerülnének a közgyűlésbe, akik között a helyeket szavazatarányosan osztanák el. Ez javítana a Fidesz helyzetén, valamint a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk képviselői is könnyebben bejuthatnának, ők pedig nem feltétlenül támogatnák az ellenzéki koalíciót. Esélyes, hogy ez alapján Karácsonyék hiába nyernének, még abszolút többségük sem lenne a következő 5 évre.

Bár a Fidesz elintézte, hogy a javaslatot rendkívüli ülésen tárgyalja a parlament,a vitára csak egy szem kormánypárti képviselő ült be pár percre, így egészen idáig nem volt világos, mit is gondolnak a Mi Hazánk ötletéről. A Törvényalkotási Bizottság csütörtöki ülése előtt azonban befutottak a kormánypárti javaslatok, amiből kiderül, mit tennének még hozzá.

Így például néhány nyelvhelyességi és jogtechnikai javításon túl a több jelölő szervezet által állított közös fővárosi listára vonatkozó mandátumszerzési küszöböt 5 százalékban határoznák meg. Az indoklás szerint ezáltal biztosítható a választói akarat minél szélesebb körű érvényesítése és megjelenése a megválasztott közgyűlés összetételében.

Egyébkén az Igazságügyi Bizottság keddi ülésén, ahol a javaslat részletes vitáját tartották, a fideszes képviselők is támogatták a Mi Hazánk módosítóját.