Szijjártó Péter: Pressmannal ellentétben mi a jó amerikai-magyar kapcsolatban vagyunk érdekeltek

POLITIKA
2023 december 06., 15:51

„Az a helyes a részünkről, ha önuralmat gyakorlunk és nem kommentáljuk nagykövet úr kirohanásait" - reagált David Pressman beszédére Szijjártó Péter az ATV híradójában.

Pressman szerdán az amerikai cégek kamarájának, az Amchamnak az eseményén beszélt arról, hogy szerinte a szuverenitásvédelmi hatóság tervéhez képest Oroszország külföldi ügynökökről szóló törvénye enyhe és szelíd.

Szijjártó azt mondta, a magyar kormány Pressmannal ellentétben abban érdekelt, hogy Magyarország és az Egyesült Államok között jó kapcsolat legyen. Szerinte vicces, hogy Pressman a kétoldalú gazdasági kapcsolatokért aggódik, miközben az amerikai vállalatok folyamatosan Magyarországra hozzák a beruházásaikat.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Szijjártó szerint hiteltelen negatívan beszélni az amerikai-magyar gazdasági kapcsolatokról, amikor 11 százalékkal nő a kereskedelmi forgalom a két ország között.

Pressman és a kormányoldal politikusai között napok óta intenzív üzengetés zajlik. Az amerikai nagykövet múlt héten arról beszélt, hogy a magyar kormány az antiszemitizmust bátorítja legújabb, Alex Sorost és Ursula von der Leyent ábrázoló plakátjaival.

Kovács Zoltán reakciójában azt írta, Pressman a történelem szellemvasútján ül, Menczer Tamás pedig arról beszélt, hogy a nagykövet azt hiszi, Magyarország az USA 51. tagállama, aminek ő a helytartója.