Egy orvost és az asszisztensét vittek el rendőrök a salgótarjáni kórházból

bűnügy
2023 december 08., 17:45

Hálapénz elfogadása. A nool.hu írta meg, hogy csütörtökön jelentek meg rendőrök a kórház rendelőjében. A rendőrség megerősítette a lap értesülését, de részletekkel nem szolgált a nyomozás érdekeire hivatkozva.

A közelmúltban már több hasonló eset történt, Szabolcs-Szatmár-Bereg egyik kórházában két főorvos ellen indult eljárás, Szolnokon a Hetényi Géza Kórház egyik orvosát érték tetten, ahogy hálapénzt fogad el rendelési időben. A vád szerint a Szolnokot dolgozó orvos május 31. és június 20. között 41 alkalommal fogadott el hálapénzt. Amennyiben az orvost bűnösnek találja a bíróság, 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki rá. Vas megyében egy vezető beosztású orvos ellen indult eljárás, aki a gyanú szerint változatos helyeken, rendelőben, irattárban, parkolóban is fogadott el pénzt. Volt olyan orvos, aki kemoterápiáért kért pénzt.

A hálapénz intézményét 2021 elején vezették ki, hogy megtisztítsák a korrupciótól a magyar egészségügyet. A szabály betartatására külön szolgálatot hoztak létre.

A lebukások ugyanakkor komoly problémát is okozhatnak az ellátásban. Fehérgyarmaton - miután a nyáron elfogtak két orvost - a kardiológiát be kellett zárni.