Antiszemitizmus miatt lemondatták a UPenn elnökét

oktatás
2023 december 10., 08:32

Antiszemitizmus vádjával lemondatták a Pennsylvaniai Egyetem elnökét, Elizabeth Magillt, miután nem volt hajlandó megmondani, hogy szankcionálják-e a hallgatókat, akik zsidó származású csoporttársaikat zaklatják, bántalmazzák, vagy használják a „Folyótól a tengerig” jelmondatot. Hogy miért problémás a szlogen, amit civilek és politikusok százezrei használnak a palesztin elnyomás ellen, arról itt írtunk bővebben.

A Pennsylvaniai Egyetem – közismert nevén UPenn – az Egyesült Államok egyik legrégebbi és legrangosabb egyeteme, a Harvarddal, a Columbiával és a Yale-lel együtt tagja a Borostyán-ligának. A kampuszon a BBC forrásai szerint megszaporodtak a zsidóellenes és az iszlamofób támadások is a gázai-izraeli háború kezdete óta. Magillt két zsidó diák is beperelte, miután több szóbeli támadás is érte őket az egyetemen az elmúlt hetekben.

link Forrás

Az oktatási és munkaügyi bizottság összegyetemi meghallgatásán a republikánus kongresszusi képviselő, Elise Stefanik azt kérdezte Magilltől, hogy szerinte sérti-e a UPenn etikai kódexét a „zsidók népirtására való buzdítás”, amire az elnök azt felelte:

az attól függ.Ebben csatlakoztak hozzá két másik top egyetem, a Harvard és az MIT elnökei is. A (volt) elnök szerdán a fenti videóban kért bocsánatot a meghallgatáson elhangzottakért, és azzal védekezett, hogy az Egyesült Államok alkotmányával összhangban az egyetemen szólásszabadság van, a beszéd önmagában nem büntetendő.

Magill szavai miatt az egyetem egyik fő támogatója, a Stone Ridge Asset Management visszamondta száz millió dolláros szerződését az intézménnyel.

Lemondása ellenére továbbra is az egyetem oktatója marad.