Még a fideszes képviselők sem támogatták, hogy akkugyár épüljön Tatabányán

belföld
2023 december 12., 06:33

Egyhangúlag megszavazták a fideszes önkormányzati képviselők, hogy Tatabánya területén ne lehessen új akkumulátoripari beruházást indítani, írja a 24.hu. A lap szerint október elején a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) levelet írt Szücsné Posztovics Ilonának, Tatabánya független polgármesterének, hogy egy meg nem nevezett akkumulátoripari vállalat lehet, hogy a város területén építene gyárat, amivel mintegy 700 új munkahelyet teremtene.

photo_camera Fotó: Hofez

A polgármester válaszlevelében azt írta, szerinte két okból sem jó ötlet a beruházás. Egyrészt a térségben országos összevetésben is nagyon alacsony a munkanélküliség, a fejlesztés kizárólag a külföldi munkavállalók számának növelésével lenne megvalósítható, ami szerinte nem tetszene a helyieknek. Másfelől pedig a vármegyébe tervezett hasonló beruházások már jelenleg is érintik a Tatai-medence vízbázisát.

A polgármester nyilvánosságra hozta válaszlevelét, a város közgyűléséhez pedig a azzal a javaslattal fordult, hogy a képviselők hozzanak határozatot arról, hogy nem támogatnak semmiféle további akkumulátoripari beruházást Tatabánya területén. A fideszes frakció kezdetben nem foglalt állást az ügyben, de azt indítványozták, hogy a polgármester hozza nyilvánosságra az eredeti levél részleteit.

November elején közmeghallgatást hirdettek, a lap szerint a fideszes képviselőknek védekezniük kellett, a megjelentek egyenként nekik szegezték a kérdést, hogy támogatják-e a fejlesztést, vagy sem. Egyikük sem támogatta. A november 23-i közgyűlésen a polgármester javaslatához a kormánypárti képviselők módosító indítványt nyújtottak be, és arra kérték a közgyűlést, hogy ne a polgármester határozati javaslatát, hanem az ő módosítójukat fogadják el. A testület végül a Fidesz-frakció indítványát fogadta el, ennek alapján Tatabánya közgyűlése nem támogatja az akkumulátoripari beruházások végrehajtását a város területén.

Bár a jegybankelnökön kívül gazdasági szakértők sem gondolják, hogy az akkumulátoripar hozná el a magyar gazdaság felzárkózását, a kormány mégis minden támogatást megad a távol-keleti gyáraknak. Az országot átszövő akkuláncot térképre is raktuk.