Az Index.hu Zrt. kilép a Magyar Lapkiadók Egyesületéből

Média
2023 december 14., 13:56

„Immár második alkalommal fordul elő, hogy a hazai médiavállalatokat tömörítő Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) vezetése munkája során megkerülte tagságát a piaci állásfoglalások kiadása, valamint jogszabályi előkészítő munka során. A szervezet 2023. december 13-án állásfoglalást adott ki a szuverenitásvédelmi törvénnyel kapcsolatban, információink szerint az MLE elnöke a médiavállalatokat tömörítő tagság előzetes értesítése és érdemi bevonása nélkül döntött arról is, hogy az elnök levélben kéri a köztársasági elnököt az elfogadott törvény vétójára.”

Így kezdi a megszállt és elrogániasított Index a szolgálati közleményt, amiben tudatja: kilép at MLE-ből.

photo_camera Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

Szerda este a Mediaworks is közleményben reagált arra, hogy Kovács Tibor MLE-elnök megkérte Novák Katalint, hogy ne írja alá a sajtószabadságot és a szabad véleménynyilvánítás szabadságát sértő törvényt. A közleményben azt írták, az elnökség jóváhagyása nélkül ilyen akciót nem hajthat végre az MLE elnöke.

A szuverenitásvédelminek nevezett törvénycsomagot kedden fogadta el parlament, a Fidesz-KDNP-s kétharmad mellett a Mi Hazánk is megszavazta. Több mint 100 civil szervezet tiltakozott a javaslatcsomag ellen, mert az szerintük a hatalom érdekeit védi, miközben megbélyegzi és megfélemlíti a közügyekben aktív állampolgárokat.

A törvény megszavazása után több független szerkesztőség (köztük a 444, a Qubit és a Lakmusz) közös közleményben jelezte: a „szuverenitásvédelmi” törvény betűje szerint ugyan nem a médiacégek működését szabályozza, mégis alkalmas arra, hogy súlyosan korlátozza a sajtószabadságot, megnehezítse, akár ellehetetlenítse a független szerkesztőségek, újságírók, médiacégek munkáját.