Tízmillió eurót szán a kormány arra, hogy kétharmada legyen a GYSEV-ben

gazdaság
2023 december 14., 06:05

A 24. hu osztrák forrása szerint 10 millió eurót, azaz 3,8 milliárd forintot ajánlott a magyar fél az osztrák Strabagnak a GYSEV Zrt.-ben lévő, mindössze 6,1 százalékos részvénycsomagért. Ha azt megszerzi a magyar állam, akkor az osztrák-magyar vasúti társaságban a most valamivel kétharmad alatt lévő magyar államnak 72 százaléka, vagyis teljesen irányító pozíciója lenne (a maradék 28 százalék az osztrák államé).

photo_camera GYSEV-motorvonat a Keleti-pályaudvaron 2014-ben

Lázár János és az általa vezetett Építési és Közlekedési minisztérium már többször hangot adott annak, hogy a GYSEV menedzsmentje szerintük az osztrák kisebbségi tulajdonos érdekeit veszi figyelembe. Lázárnak mostanában nagy szívügye lett a GYSEV: novemberben indoklás nélkül kirúgta a cég osztrák vezérigazgató-helyettesét – Ausztria ezért perel –, majd közölte, hogy száz százalékban magyar tulajdonúvá akarja tenni a társaságot. Bécs azonban jelezte: nem eladó a tulajdonrészük. Kérdés, hogy most a Strabagnak mi lesz fontosabb, az egészen tisztességes vételár és a magyar kormánnyal való kapcsolat javítása, vagy az osztrák kormánnyal való jó kapcsolat.

A 24 úgy tudja: a Strabagnak nem fontos a GYSEV-részesedés, korábban többször eladásra kínálta részvénycsomagját az osztrák államnak, de hiába. Évekkel ezelőtt azt sem kifogásolták volna Bécsben, hogy a Strabag a magyar államnak adja el a részesedését, de azóta üzleti helyett politikai ügy lett a dologból, írja a lap.