Orbán: „Ha nem akarjuk, hogy Ukrajna EU-tag legyen, a magyar parlament majd leszavazza”

POLITIKA
2023 december 15., 07:06

„Valóban hosszú és nehéz vita zajlott le, nyolc órán keresztül próbáltam őket meggyőzni arról, hogy ezt ne csinálják... de nem lehetett őket meggyőzni, nyolc órán keresztül küzdöttem” – mondta Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről a szokásos péntek reggeli rádiós interjújában Orbán Viktor, amit ezúttal Brüsszelben vettek fel, hisz még ma is zajlik az Európai Tanács ülése.

„Ők huszonhatan vannak én meg egyedül” – folytatta, utalva arra, hogy a magyarokon kívül az összes EU-s tagállam egyhangú állásponton volt – „a döntő érvük az volt, hogy Magyarország ezzel nem veszít semmit. A végső szót úgyis a nemzeti parlamenteknek kell megszavazni, tehát ha nem akarjuk, hogy Ukrajna EU-tag legyen, a parlament majd leszavazza”.Arról, hogy miért vonult ki a teremből a döntés meghozatalakor és miért nem vállalta a döntést, ezt mondta: „Amikor a német meg a francia elnök szinte megveszekedetten el akar indulni ebbe az irányba, akkor nincs más lehetőségünk, mint figyelmeztetni őket, hogy ez rossz irány.”

Orbán Viktor a Kossuth Rádió brüsszeli stúdiójában.
photo_camera Orbán Viktor a Kossuth Rádió brüsszeli stúdiójában.

Orbán beszélt azokról a döntésekről is, amelyeket megvétózott a hajnalig tartó ülésen. Az egyik ilyen az Ukrajnának szánt segély kérdése volt. Azt mondta, a csatlakozásról szóló tárgyalás önmagában nem sérti Magyarország érdekét, de a segély esetében már konkrét jogsértés van.

„Rögtön akartak is adni 50 milliárd eurót Ukrajnának. Tehát a magyarok pénzét akarták odaadni. Na álljunk meg – mondtam –, ez egy konkrét jogsértés, ezt meg kell vétózni.”

A miniszterelnök azt mondta, eleve hibás gondolat, hogy a segélyre közös hitelt akarnak felvenni az uniós országok vezetői. „Ezt már kipróbáltuk a COVID időszakában. Ne kövessük el még egyszer ezt a hibát” – mondta erről. Szerinte „az ukrán helyzet rosszul áll, nem több pénzt kéne küldeni a háborúra, hanem meg kéne állítani a háborút.” Arról is beszélt, hogy Magyarország vétója miatt valószínűleg rendkívüli csúcsot tartanak majd februárban. Ehhez képest Mark Rutte reggel azt mondta, még januárban sort kéne keríteni az újabb EU csúcsra.

Orbán beszélt a másik vétójáról is. A tanácsülésen nem járult hozzá ugyanis, hogy módosítsák az EU hosszú távú költségvetését. „A többi ország módosítani akarja a futó költségvetést. Ha módosítani akarják, akkor ez egy remek alkalom arra, hogy Magyarország megkapja a neki járó forrásokat” – mondta erről. Erre a témára is visszatérnek a jövő év eleji csúcson.

A kérdéseket feltevő rádiós kitért a szuverenitásvédelminek nevezett törvény elleni hazai tiltakozásokra. Erről azt mondta a miniszterelnök, hogy ez „a zsoldosok tiltakozása” és "önfeljelentés". „Ez önfeljelentés. Azok szólalnak fel ellene, akiknek az érdekeit sérti a törvény” – mondta – „de nem is az volt a szándékunk, hogy nekik tessen”.

Az interjú kikerült Orbán Viktor Facebook-oldalára is. Itt lehet megnézni.