Sokan várták, Fico most mégsem tartott Orbánnal

külföld
2023 december 15., 18:13

Kevesen örültek jobban Robert Fico őszi választási győzelmének, hatalomba való visszatérésének Orbán Viktornál. Ehhez képest a szlovák miniszterelnök a csütörtöki EU-csúcson nem állt magyar kollégája mellé sem az ukrán csatlakozási tárgyalások, sem az EU-s költségvetés kiegészítésének kérdésében.

Fico pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, örül, hogy megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával, minden jót kíván az országnak, és a csatlakozásban szerzett tapasztalatait megosztja majd Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel, akivel hamarosan találkozik.

A szlovák miniszterelnök megérti Orbánt, hogy nem akar olyan csomagot támogatni, amiből nem lesz haszna. Bírálta az EU-t, hogy 17 milliárd eurót akar Ukrajnának küldeni, miközben annak a pénznek máshol is helye lenne, így a migrációval kapcsolatos kiadásokat is lehetne belőle fedezni.

Fico a saját esetleges vétójáról azt mondta, hogy akkor él vele, ha valaki a migrációval vagy a szankciókkal kapcsolatban fog ostobaságokat javasolni.

(Napunk)