„Hosszú este volt, nyilván rosszul emlékszik a francia elnök”

külföld
2023 december 16., 10:31

Hosszú este volt, nyilván rosszul emlékszik a francia elnök, ugyanis az EU-csúcson Orbán Viktor támogatta a migrációra vonatkozó uniós költségvetési többletpénzt, és most is támogatja

– így reagált Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke Emmanuel Macron pénteki, Orbánt tisztességtelennek nevező szavaira az MTI-ben szombat délelőtt megjelent közleményben.

Az utóbbi hónapokban az látszott, hogy Orbán látványosan nyit a francia elnök felé – vannak, akik szerint az sem véletlenül, hogy az állami reptérvásárlás partnerének, pontosabban a dolgok jelenlegi állása szerint egyik partnerének a francia Vinci SA-t választottuk. A miniszterelnök épp a napokban dicsérte meg az amúgy liberális Macront a Mandinernek is, mondván: elfogytak azok a politikusok, akikkel lehet vizionárius kérdésekről, nagy összefüggésekről beszélni, de ők ketten olyanok.

Orbán és Macron a csütörtöki EU-csúcson
photo_camera Orbán és Macron a csütörtöki EU-csúcson Fotó: MIGUEL MEDINA/AFP

Aztán az EU-csúcson megtört valami. Miután Orbán az Ukrajnai uniós tagságáról szóló tárgyalások megkezdését még nem vétózta meg, hanem inkább kiment a teremből, jött a költségvetés módosításának, kiegészítésének vitája. És ott már keresztbe feküdt a magyar miniszterelnök. Azután, hogy Orbán vétózta a költségvetést az ukránoknak szánt 50 milliárd eurós segély miatt, Macron elnök tisztességtelennek nevezte a magyar politikust, és arról beszélt, hogy a 64,6 milliárd eurós költségvetési kiegészítés elgáncsolásával Orbán

nemcsak Ukrajna támogatását, hanem több közös európai uniós cél finanszírozását is megakadályozta.

Havasi közleménye viszont meglepő módon nem a központi témára reagál, hanem egy másik, a probléma Macron által nem hangsúlyozott részére reagált. A francia elnök egyébként azt is mondta, hogy szeretné, ha Orbán európai módon viselkedne, nem ejtené túszul a csatlakozási folyamatot, majd előremutató lépésnek nevezte Orbán kivonulását a szavazásról (Brüsszelben arról megoszlanak a vélemények, hogy ez Olaf Scholz német kancellár vagy Macron elnök ötlete volt-e, az biztos, hogy korábban Angela Merkel előző német kancellár is élt azzal a lehetőséggel, hogy ne szavazzon, bár ő a teremben maradt).