A magyaroknak jó, hiszen egyre több pénzt keresnek

gazdaság
2023 december 21., 10:07

A KSH adatközléséből kiderült: a hosszas mélyrepülést követően a szeptemberben pozitívba átforduló reálkeresetek októberre nőttek néhány százalékot. Egészen pontosan 1,7 százalékról 3,7 százalékra emelkedtek. Ez az előző 3 évet nézve közel átlagosnak mondható, legalábbis most sikerült visszatérni a másfél évvel ezelőtti szintre.

link Forrás

A Központi Statisztikai Hivatal az októberi keresetekről szóló gyorstájékoztatójában kiemeli, hogy a bruttó átlagkereset meghaladta az 550 ezer forintot, ami 14 százalékkal több, mint egy éve. A nettó eközben a 380 ezret tudja meghaladni. De érdemes mindemellett az inflációt is figyelembe venni: bár ez az Eurostat legújabb statisztikái szerint az EU-ban már nem Magyarországon a legmagasabb – a csehek előztek –, a második hely azért még mindig a miénk.

link Forrás

Az sem mellékes, hogy bár épp nőnek a reálkeresetek, valójában két és féléves visszaesésben vagyunk. „A magasabb árszint két és fél évvel vetette vissza a bruttó nemzetgazdasági kereseteket, a nettó pénzügyi vagyon reálértékét pedig három évvel vetette vissza” – mondta Balatoni András, az MNB vezető elemzője a jegybanki inflációs jelentés csütörtöki bemutatóján. Az MNB inflációs jelentésének csütörtöki bemutatójáról itt írtunk bővebben.