A Hamász nem ad ki több túszt addig, amíg tart a háború a Gázai övezetben

háború
2023 december 22., 05:50

„Az agresszió teljes beszüntetését” követeli Izraeltől a Hamász a túszaiért cserébe, írja a BBC. Jelenleg nagyjából 120 embert tarthatnak foglyul a Gázai övezetben. A tűzszünetről folytatott egyiptomi tárgyalások nem vezettek megállapodáshoz, a helyzet lényegében rosszabbodott, mivel a Hamász eddig csak tűzszünetet kért a túszokért.

photo_camera Izraeli katona az ország déli részén, közel a Gázai övezet határához Fotó: GIL COHEN-MAGEN/AFP

„Van egy palesztin nemzeti döntés, miszerint csak az agresszió teljes beszüntetése után szabad beszélni a foglyokról vagy cserealkuról” – közölte most a Hamász. Az nem teljesen világos, hogy a terrorista csoport mit értett palesztin nemzeti döntés alatt, a lap a szintén a Gázai övezetben működő Iszlám Dzsihádot említi, amelyről tudott, hogy szintén túszokat tart.

Izrael eddigi álláspontja szerint a túszok kiszabadításának legjobb módja a Hamászra gyakorolt katonai nyomás növelése és a különleges mentőakciók. Eddig azonban csupán egy túszt sikerült kiszabadítani, arról a háromról nem is beszélve, akiket izraeli katonák lőttek le.

Izrael állítása szerint több mint kétezer Hamász-katonát öltek meg a hónap eleji tűzszünet óta. A Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium szerint a harcok kezdete óta húszezer körül van a halálos áldozatok száma, köztük nyolcezer gyermekkel. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetői csütörtökön arról számoltak be, hogy az övezet északi részén található kórházakból jószerével már egy sem működik.

Bár az ENSZ múlt héten megszavazott egy határozatot, melyben tűzszünetre szólított fel, a szervezet Biztonsági Tanácsa (BT) küszködik a határozathozatallal. Az Egyesült Államok már a múlt heti határozattal is szembement, és a mostanival kapcsolatban is fenntartásai vannak, ezért péntekre halasztották a döntést. A határozat eredetileg a tűzszünet valamilyen formájának bevezetését célozta, de a megfogalmazásról szóló viták közben a végleges dokumentum már csak a feltételek megteremtésére szólít fel.

Az izraeli kormány eddigi nyilatkozatai alapján addig nem hagyna fel a háborúval, amíg teljesen le nem építi a Hamászt – ez még nem történt meg.