A NATO főtitkára szerint Putyin örökre elveszítette Ukrajnát

háború
2023 december 22., 13:13

Oroszország a háború következtében „örökre elvesztette Ukrajnát”, és a tavaly február óta tartó hatalmas katonai erőfeszítések ellenére sem lesz képes elérni a háborús céljait – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a DPA német hírügynökségnek karácsony előtt adott interjújában.

Stoltenberg azt mondta, az orosz katonai inváziónak az volt a célja, hogy Ukrajnát megakadályozza a közeledésben a NATO-hoz és az EU-hoz, „de Ukrajna most közelebb van a NATO-hoz és az Európai Unióhoz, mint valaha”, ez „nagy stratégiai vereség Oroszországnak”.

„Putyin elnök örökre elvesztette Ukrajnát” – mondta Stoltenberg arra utalva, hogy Oroszország évtizedekig befolyási övezetébe tartozóként tekintett Ukrajnára.

A volt norvég miniszterelnök azt mondta: biztos benne, hogy Ukrajna végül eléri célját, és csatlakozik a NATO-hoz.

Stoltenberg szerint Oroszország rendkívül magas árat fizet a háborúért: több száz repülőgép és harckocsik ezrei mellett kb. 300 ezer fős vesztesége van. „A gazdaságuk gyengébb. Politikailag elszigeteltebbekké váltak” – mondta.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára 2023. április 3-án Brüsszelben.
photo_camera Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára 2023. április 3-án Brüsszelben. Fotó: Kenzo Tribouillard/AFP

De a NATO-főtitkár arra figyelmeztetett, hogy nem lehet a háború gyors befejezésével számolni, nincs jele, hogy Putyin változtatna az irányvonalán, még a márciusban várható újraválasztása után sem.

Ukrajna közben „demonstrálta, hogy képes megvédeni magát, és képes visszavágni, különösen, ha fegyvereket kap Németországtól és számos más NATO-szövetségestől” – mondta Stoltenberg. (MTI)