Svédország egy újabb lépéssel került közelebb a NATO-tagsághoz

külföld
2023 december 26., 17:03

Éppen vasárnap írtuk, hogy valami megmozdult a svéd NATO-csatlakozás ügyében, miután a török parlament külügyi bizottsága napirendjére tűzte a javaslatot.

Az AP szerint a külügyi bizottság kedden jóvá is hagyta a csatlakozási kérelmet. Most a parlamenten a sor, a szavazás időpontját még nem hozták nyilvánosságra.

A svéd csatlakozás kérdését összekötötték azzal, hogy az amerikai kongresszus jóváhagyja negyven darab F-16-os vadászgép eladását Törökországnak, valamint a meglévő flotta modernizálását.

Svédország a finnekkel együtt adta be tavaly az orosz–ukrán háború kitörése után a NATO-csatlakozási kérelmét. Finnországot áprilisban fel is vették, de a svéd csatlakozás jóváhagyását Törökország és Magyarország azóta is halogatja. Míg a magyar kormány szerint a parlament önérzetes fideszes többsége nem hajlandó ratifikálni, addig a török kormány egyértelműen kijelentette, az általa terroristának tartott kurdok svédországi tevékenységét szeretné nehezíteni. Korábban a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagjainak kiadatását kérték. A török elnök október végén nyújtotta be a ratifikálásról szóló törvénytervezetet.

A svéd NATO-csatlakozás kérdése Erdoğan és Orbán múlt hétfői budapesti sajtótájékoztatóján szóba se került, miután kérdezni nem lehetett. Orbán nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta: a magyar képviselőknek eddig „nem volt gusztusuk” erről szavazni.