A lengyel kormány felszámolási eljárást indít a közmédia ellen

külföld
2023 december 28., 09:50

Miután a múlt héten az új kormány kulturális minisztere leállította az állami hírcsatornát, a TVP-t, és elbocsátotta a közmédia vezetőit, most bejelentette, hogy felszámolja a közmédia alá tartozó vállalatokat. Azt állítja, azzal, hogy felszámolás alá helyezi, biztosítja a közmédia működését, amíg a teljes átszervezés meg nem történik.

photo_camera Fotó: JAAP ARRIENS/NurPhoto via AFP

Az új kormánykoalíciót képviselő egyik jogász azt mondta, a döntés véget vet a hosszan elhúzódó jogi vitának. Állítása szerint a felszámolás lehetővé teszi olyan felszámolók kinevezését, akik véghez vihetik a vállalatok átalakítását.

Bartłomiej Sienkiewicz kulturális miniszter azt mondta, azért döntött így, mert az előző Jog és Igazságosság (PiS) kormánnyal szövetséges Andrzej Duda elnök bosszúból megvétózta a kormány törvényjavaslatát, amely 3 milliárd zloty – közel 700 millió euró – támogatást biztosított volna jövőre a közmédiának. Duda azzal indokolta vétóját, hogy az új kormány médiát érintő változtatásai sértik az ország alkotmányát.

Marcin Mastalerek, Duda hivatali vezetője azt mondta, a felszámolás bejelentésével a kormány beismerte vereségét, miszerint nem találtak jogi megoldást a közmédia igazgatótanácsainak átalakítására. Bár több jogvédő csoport is egyetért abban, hogy a lengyel közmédiában szükségesek a változtatások, az elbocsátások mikéntjével kapcsolatban többen kétségüknek adtak hangot.

A PiS korábbi kulturális minisztere utolsó hivatali napján akarta módosítani a TVP alapszabályait, hogy megnehezítse az új kormány számára a vállalat felszámolását – kérését azonban a bíróság elutasította. Úgy látszik az új kormánynak így is meggyűlik a baja a közmédiával.

Robert Kwiatkowski, az új kormánykoalícióhoz köthető Nemzeti Médiatanács (RMN) tagja még december elején azt mondta, hogy a felszámolók csak nagyon korlátozott jogkörökkel bírnak. „Nem az ő hatáskörük a média megreformálása vagy a személyi változtatások végrehajtása” – mondta Kwiatkowski. A felszámolók inkább pénzügyi és egyéb kötelezettségek teljesítéséért, a vagyon vagy a vállalkozás felszámolásáért felelősek. (BBC, Notes From Poland)