A rendőrség szerint nem bűncselekmény, hogy a gödi akkugyárnak több mint egy évig nem volt környezethasználati engedélye

belföld
2023 december 28., 11:33

Lezárult az eljárás a több mint egy évig környezethasználati engedély nélkül működő gödi Samsung-gyár ügyében, mivel a Pest megyei rendőrség szerint a „cselekmény nem bűncselekmény”, legalábbis ez derült ki a hvg.hu birtokába került, december 28-i határozatból.

A Samsung SDI gödi gyára
photo_camera A Samsung SDI gödi gyára. Fotó: Németh Dániel/444

Az ügy Vadai Ágnes DK-s képviselő egyik parlamenti kérdésével indult, amely azt firtatta, hogy nem számít-e bűncselekménynek az engedélyezési eljárás elmulasztása. Az Átlátszó cikkére alapozott írásbeli kérdést Polt Péter legfőbb ügyésznek célozta, aki azt feljelentésként értékelte, és elbírálás céljával megküldte a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányságnak.

A gödi akkugyár 2018 óta működik, többször is bővítették, sokszor engedély nélkül, amelyet csak később adott ki a hatóság, Vadai szerint „legfeljebb nevetséges összegű bírság” mellett.

Vadai problémásnak találta, hogy 2020-ban, a második gyár építésekor a magas hőteljesítményű kazánokra kötelező környezethasználati engedélyeket nem kérték ki, mégis megépültek, a hatóságok azonban 2022 decemberében így is megadták rájuk a működési engedélyt.