Balog Zoltán is elfogadta Karsai Dániel meghívását, jogász és atyák az életvégi döntésekről vitázhatnak

jog
2023 december 28., 19:18

Fabiny Tamás evangélikus püspök után Balog Zoltán református püspök - egykori emberierőforrás-miniszter - is elfogadta Karsai Dániel meghívását, a jogász és az atyák az életvégi döntésekhez való jogról vitáznak majd jövő év elején.

Balog karácsonykor írt levelet az aktív életvégi döntésért küzdő jogásznak, amiben azt írta, „súlyos károkat okozna életünk értékének megítélésében és a gyógyító szakmák művelőinek szemléletében, ha a szenvedő döntése alapján orvosok vagy mások törvényes felhatalmazással segíthetnék kioltani a szenvedő életét”; és ha a Karsainak sikerül elérnie az aktív eutanázia legalizálását Magyarországon, „akkor kinyílik egy kapu, amit többé nem lehet bezárni”. A püspök a tízparancsolat „ne ölj!” parancsolatára, és a hippokratészi esküre hivatkozik, ami szerint az orvosok senkinek sem adhatnak halálos mérget.

Mégis kinek a halála? Az aktív életvégi döntés hatályos szabályozásairól itt írtunk, Karsai Dániellel készült interjúnk pedig itt olvasható.

photo_camera Karsai Dániel Fotó: Kristóf Balázs/444

Az alkotmányjogászt tavaly diagnosztizálták gyógyíthatatlan ALS betegséggel, ami a központi idegrendszer mozgásért, beszédért, nyelésért és légzésért felelős izmainak pusztulásával, idővel teljes bénulással és fulladással jár. A betegség kialakulásának pontos okai nem ismertek, így nem is gyógyítható. Karsai azért fordult a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, hogy maga dönthessen az élete végéről - az aktív életvégi döntések ugyanis most nem legálisak Magyarországon.

Karsai Facebook-posztban reagált Balog levelére, és nyilvános vitára hívta a püspököt: szerinte az empatikus és gondolatébresztő, még akkor is, ha az abban foglaltak többségével nem ért egyet. „Annak viszont nagyon örülök, hogy az életvégi döntésekkel kapcsolatos társadalmi beszélgetés tovább mélyül”, írja.

(via rtl.hu) Címlapon: Balog Zoltán húsvéti ünnepi istentiszteletet tart a Hold utcai Református Egyházközség templomában, 2021. áprilisában. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA.