Befejezik a kutatást, nem találtak orosz rakétaalkatrészeket a lengyel hatóságok

külföld
2023 december 30., 19:04

Lengyelország szombaton befejezte a kutatást, miután nem találták annak a feltételezett orosz rakétának a részeit, amely péntek reggel megsértette az ország légterét, közölte a lengyel hadsereg szombaton. „A katonai tevékenységet befejeztük, és nem tervezünk további helyszíni ellenőrzést” - idézi a hadsereget a Reuters.

photo_camera Fotó: KLAUDIA RADECKA/NurPhoto via AFP

A lengyel vezetés pénteken közölte, hogy aznap reggel egy tárgy az ukrán határ felől behatolt az ország légterébe, megtett jónéhány kilométert, majd pár percen belül kilépett. „Az ukrán fél és a szövetségesek előzetesen megerősítették a radarészleléseket, miszerint az objektum elhagyta Lengyelország területét” - közölte szombaton a műveleti parancsnokság szóvivője.

Péntek este a lengyel külügy beidézte az orosz ügyvivőt, hogy magyarázatot kérjen a légtérsértésre. Az ügyvivő, Andrej Ordas szombaton kijelentette, hogy amíg Oroszország addig nem ad magyarázatot, amíg nem kap bizonyítékokat, hogy valóban orosz rakéta sértett légteret, írta az MTI. Az ügyvivő az orosz állami hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a lengyel követelések megalapozatlanok.

Oroszország péntek hajnalban hajtotta végre a háború eddigi legnagyobb légitámadását Ukrajna ellen, az orosz légierő több mint 150 rakétát lőtt ki, 39 áldozatot szedett, 144 embert pedig megsebesített.

Egyébként nem ez volt az első alkalom, hogy az orosz-ukrán háború kitörése óta idegen tárgyak léptek be a lengyel légtérbe. 2022 novemberében egy Ukrajnából indított rakéta csapódott be a kelet-lengyelországi Przewodów településen, két lengyel állampolgár halálát okozva. Idén áprilisban pedig a nyugat-lengyelországi Bydgoszcz város melletti erdőben találták meg egy orosz gyártmányú, tavaly decemberben kilőtt cirkálórakéta maradványait.