Százezer rubelre büntették a „majdnem meztelen” orosz buli szervezőjét

külföld
2023 december 30., 18:13

Anasztaszija Ivlejeva televíziós műsorvezető és influenszer már kétszer is bocsánatot kért azért a „majdnem meztelen” buliért, amit egy moszkvai klubban rendezett december huszadikán, és ami kicsapta a biztosítékot Oroszországban. Most egy moszkvai bíróság 100 ezer rubel (400 ezer forint) bírságot szabott ki rá a szervezésért, pontosabban a közrendet sértő tömeges jelenlét szervezésért.

A buli pár résztvevője
photo_camera A buli pár résztvevője, középen Ivlejeva Fotó: _agentgirl_/Instagram

A BBC szerint hiába az Instagramos bocsánatkérések, még a pénteki bírsággal sem biztos, hogy véget ér a megaláztatások sorozata. Pedig Ivlejeva megígérte, hogy a jegyeladásokból származó bevételt jótékonysági célokra fordítja. Ez nem kis összeg, az esemény első napjára a jegyek 1 millió (3,7 millió forint) rubelbe kerültek - igaz, miután megjelent a rendőrség, a második napi belépők hirtelen 1500 rubel körül mozogtak.

Egy másik bíróságra mindeközben benyújtottak egy csoportos keresetet, melyben erkölcsi károkozással vádolják az influenszert, és azt követelik, hogy a bevételt adományozza az Ukrajnában harcoló oroszokat támogató szervezetnek.

A Moscow Times értesülései szerint a Kremlből érkezett parancsra kezdték el vegzálni a magánbuli résztvevői, hogy elvezessék a társadalomban felgyülemlett feszültséget. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő nem reagált a bulival kapcsolatos kérdésekre.

A bulit december 20-án tartották a moszkvai Mutabor klubban. Az eseményekről készült fotók és videók nyilvánosságra hozatala után kormánypárti aktivisták elkezdték feljelenteni a szervezőket és a résztvevőket.

A buli egyik ikonikus vendége Vacio volt, a rapper, aki egy szál zokniban jelent meg az eseményen - azt is arra használta, hogy nemiszervét takarja vele. Őt 15 nap elzárásra ítélték garázdaságért, és 200 ezer rubel pénzbírságot kapott, mivel a bíróság szerint melegpropagandát folytatott. A rapper azóta többször is bocsánatot kért publikusan.

A vendégek közül sokan egyedi büntetéseket kaptak. Egyeseket kivágtak a Channel One előre felvett szilveszteri tévéműsorából. Lolita Miljavszkaja énekesnő azt mondta, hogy fellépéseit törölték, a tévéműsorokból eltávolították. Anasztaszija Ivlejeva arca eltűnt az MTS mobilcég reklámkampányából, vállalkozásaira pedig rászállt az adóhivatal.