Lehet, hogy még hétfőn sem közlekedhetnek vonatok Vác és Szob között

közlekedés
2023 december 31., 09:27

Elhúzódik a műszaki mentés a 70-es vasútvonal Nagymaros és Verőce közötti szakaszán, ahol szombaton kisiklott egy tehervonat. Ez azt jelenti, hogy vasárnap még biztosan nem, de lehet, hogy hétfőn sem közlekedhetnek a vonatok a szakaszon.

A MÁV szakembereinek vissza kellett bontaniuk a felsővezetéket, hogy egy óriásdaruval fel tudják emelni a kisiklott kocsikat. Hármat visszaemeltek, tizenegyet továbbszállítottak Szob felé, a hátul lévőket pedig elvontatták Verőcére.

A kisiklott tehervonat
photo_camera A kisiklott tehervonat Fotó: MÁVINFORM/Facebook

Jelentősen megrongálódott a vasúti pálya, de a jelzőberendezésekben és a váltókban is keletkezett kár. A műszaki mentés és a helyreállítás több napig tarthat. A szakemberek arra törekednek, hogy legalább egy vágányon minél előbb megindulhasson a közlekedés.

Addig pótlóbuszok szállítják az utasokat Vác és Szob között. A szobi Z70-es zónázók, illetve a késő esti, éjszakai szobi S70-es személyvonatok nem közlekednek.

A Metropolitan EuroCity vonatok szerelvényei Szobról fordulnak vissza Pozsony felé, míg a Metropol EuroNight, a Báthory és a Hungária EuroCityk kerülő útvonalon, Hegyeshalom, Rajka felé közlekednek.

Magyarország második legfontosabb Nyugat-Európába tartó vasútvonalán utoljára 2022 nyarán állt le teljesen a közlekedés. Akkor a nagy esőzések miatt sárlavina zúdult a vágányokra, több mint másfél hónapig nem jártak a vonatok Nagymaros és Szob között.

(via MTI)