Szerbia visszaállítja a sorkatonaságot, de persze nem háborúra készülnek

külföld
január 04., 13:22

Újra bevezetik Szerbiában a 2011-ben felfüggesztett sorkatonaságot. A kötelező katonai szolgálat visszaállítását Miloš Vučević védelmi miniszter, a decemberi választásokon hatalmát megerősítő Szerb Haladó Párt elnöke jelentette be.

Bár erről végül Aleksandar Vučić államfőnek kell döntenie, ez inkább csak formalitásnak tekinthető, hiszen ő a javaslat egyik tényleges kezdeményezője, egyben Szerbia valódi vezetője - Vučić épp szerdán jelentette be mellékesen, hogy lecseréli Ana Brnabić miniszterelnököt.

Vučić, a nagyágyú
photo_camera Vučić, a nagyágyú Fotó: SASA DORDEVIC/Anadolu via AFP

A hivatalos indoklás szerint Szerbiának újoncokra van szüksége, hogy feltölthesse a tartalékos állományt, a javaslat értelmében a katonai szolgálat nem lenne hosszabb négy hónapnál. A védelmi miniszter azt hangsúlyozza, hogy a kötelező katonaság nem jelenti azt, hogy Szerbia háborúra készülne, a béke megőrzését nevezte a legfontosabb értéknek.

Mint a hírről beszámoló Balk cikke megjegyzi, a bejelentés időzítése "szolgálhatja a figyelem elterelését az igencsak valószínű választási csalásokról". A december 16-i választásokon a gyanú szerint a kormánypárt tömegesen utaztatott szavazókat a Boszniai Szerb köztársaságból.

Az ellenzék utcai megmozdulásokkal, éhségsztrájkkal a választások tisztaságának nemzetközi vizsgálatát és akár a választások megismétlését követeli, a kormánypropaganda - valószínűleg orosz titkosszolgálati háttértámogatással - válaszképpen az ellenzéket és a Nyugatot vádolja felforgatással, színes forradalmak szításával és "Szerbia majdanizálásával".