Kiírták a pályázatot L. Simon László megüresedett főigazgatói posztjára

KULTÚRA
január 05., 07:12

Csák János kulturális és innovációs miniszter kiírta a pályázatot a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára. A december 20-ai keltezésű dokumentumot csütörtökön tették közzé a kormányzati honlapon.

A pályázóknak 30 napjuk van a jelentkezésre. Az új főigazgató március 6-án kezdi majd meg munkáját, kinevezése 5 évre szól.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A főigazgatói poszt azután üresedett meg, hogy Csák menesztette L. Simon Lászlót, amiért 18 éven aluliakat is beengedett a World Press Photo kiállításra. A minisztérium azután lépett, hogy a Mi Hazánkos Dúró Dóra panaszt tett nála a gyermekvédelmi törvény megsértése miatt.

L. Simon novemberi távozása óta átmenetileg Hammerstein Judit főigazgató-helyettes vezeti az intézményt. Hammerstein is megbízható Fidesz-káder, azonban a kultúrharcot ő sem tudta megúszni. A Balassi Intézet éléről maga Orbán Viktor váltotta le 2018-ban, miután az intézményt azzal vádolták meg, hogy balliberális személyek kifizetőhelyeként működik.

Egyébként L. Simon nem tűnt el teljesen a közéletből, legutóbb például a Mandinerben kommunistákat és cancel culture-t emlegetve lelkendezett a Semmelweis filmről.