Az amerikai külügyminiszter próbálja csillapítani a kedélyeket a Közel-Keleten

külföld
január 06., 20:05

Az amerikai külügyminiszter török és görög vezetőkkel találkozott, hogy a Hamász-izraeli háború körüli regionális feszültségeket csillapítsa, írja a Reuters. Antony Blinken egyhetes közel-keleti útja először Isztambulba vezetett, ahol találkozott Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel, aki korábban is élesen bírálta Izrael gázai övezetben végrehajtott támadásait.

photo_camera Fotó: TURKISH PRESIDENCY / MURAT CETIN/Anadolu via AFP

Blinken hangsúlyozta, hogy „meg kell akadályozni a konfliktus továbbterjedését, biztosítani kell a túszok szabadon bocsátását, ki kell terjeszteni a humanitárius segítségnyújtást és csökkenteni kell a polgári áldozatok számát” – közölte a találkozóról Matthew Miller külügyi szóvivő. A beszámoló szerint Blinken egy olyan tartós és széles körű békét sürgetett, amellyel garantálható Izrael biztonsága, és lehetővé válik egy palesztin állam létrehozatala.

Az MTI szerint a Biden-kormány szeretné elérni, hogy Törökország és a térség más erői nyomást gyakoroljanak Iránra és a hozzá köthető szervekre, nehogy tovább eszkalálódjon a helyzet. Az aggodalmak az elmúlt hetekben nőttek, különösen miután robbantásos merényletben gyilkolták meg a Hamász egyik fontos vezetőjét Bejrútban, a Hezbollah terrorszervezethez köthető városrészben.

Hakan Fidan török külügyminiszterrel való találkozójukon szó esett Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálásáról. (A törökökkel szimultán nem ratifikáló magyar oldal épp most hazudtolta meg magát újból, Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter ugyanis egy finn lapnak adott interjú szerint most épp megint a parlamenterek aggodalmaskodnak.) Az amerikaiak – akik mellesleg akadályozzák az F-16-osok Törökországnak történő eladását – mindenesetre bizakodók.

Blinken Kréta szigetén is járt, ahol találkozott Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnökkel, és megerősített a két ország szövetségének fontosságát. A görög külügy szombaton azt nyilatkozta, hogy az F-35-ös vadászgépeinek eladásához az amerikai kongresszus jóváhagyására vár, és hogy az ügyben voltak előrelépések.

photo_camera A görög miniszterelnök és Blinken. Fotó: GREEK PRIME MINISTER'S OFFICE/Anadolu via AFP

Blinken útja az arab államokat, Izrael és Ciszjordániát is érinteni fogja, ahol hivatalosan Washington álláspontját fogja képviselni, miszerint nem szeretnék, hogy a konfliktus regionálisan eszkalálódjon.