A nyelvpörgető Orbán-paródiáiról ismert Somogyi Andrást a politikai paródiái miatt nem engedik fellépni Kiskőrösön

humor
január 09., 18:18

Somogyi András évek óta járja az országot Hangok a fejemben című önálló estjével, amiben celebeket és politikusokat is parodizál. Orbán Viktort, Mészáros Lőrincet és a rendszer egyéb ismert alakjait gyakran figurázza ki, például így:

link Forrás

A 24 írta meg, hogy a közel 300 ezer Facebook-követővel rendelkező humorista a műsorával fel szeretett volna lépni Kiskőrösön is, de a Petőfi Sándor Művelődési Központban nem bérelhettek termet.

Szabadi-Maglódi Kitti, a közintézmény vezetője meg is írta Somogyi Andrásnak, hogy miért:

„A programon elhangzó politikai paródiákat (attól függetlenül, hogy kiről/kikről szólnak) és ahhoz kapcsolódó műsort, előadókat nem engedhetünk fel a színpadra.”

Somogyi András a 24-nek azt mondta: nem egyedi eset, hogy kormánypárti vezetésű városokban (például Kecskeméten, Békéscsabán és Gyulán) falakba ütköznek, és az érzékelhető közönségigény ellenére sem tudnak fellépni, mert nincs bérelhető terem. Azt mondta: „Az új elem csak az, hogy ilyen nyíltan le is írják az elutasítás valódi okát. Legtöbb esetben ez úgy szokott kinézni, hogy először örülnek a megkeresésnek, majd amikor meghallják a nevemet, akkor nyelnek egy nagyot, és mondanak valami olyasmit, hogy »Egyeztetünk az igazgató úrral, és visszaszólunk.« Na most, ez általában annyit tesz, hogy innentől nem kapunk választ az e-mailekre, a telefont sem veszik fel nekünk. Vagy ha mégis, akkor egy kis türelmet kérnek, majd kezdődik az egész elölről.”

A kedvenc kifogása az, amikor arra hivatkoznak egy önkormányzati intézményben, hogy a következő évekre már nincs szabad időpontjuk.

Somogyi a lapnak azt mondta, különös, hogy egy közintézményben nem léphet fel, mondván, oda politikai tartalmú produkciók nem mehetnek. Egy jogállamban szerinte egységes szabályok kellenek: vagy bárhol felléphet, vagy sehol. „Ráadásul én humorista vagyok, nem politikus. A Kádár-rendszerben Hofi Géza – még ha megtűrt státuszban is –, de elmondhatta a humor nyelvén a véleményét az országról. Gyalázatosnak tartom, hogy 2024-ben Európa közepén ez nem igazán, vagy csak korlátozottan történhet meg. De hát mit várjon az ember egy olyan rendszertől, amiben Tóth Gabi és Győzike jelenti a kultúrát?” – utalt vélhetően arra, hogy az államfő és a külügyminiszter is levélben köszöntötte fel az 50 éves Gáspár Győzőt.

Somogyi András Orbán Viktort parodizálva pörgeti a nyelvét
photo_camera Somogyi András Orbán Viktort parodizálva pörgeti a nyelvét Gif: Somogyi András/Youtube

A bátran politizáló költő-szabadságharcosról elnevezett Petőfi Sándor Művelődési Központ nem reagált a lap kérdéseire.

A vidéki fellépésein járt már Somogyihoz hasonlóan Bödőcs Tibor, Alföldi Róbert és Pottyondy Edina is.