Putyin után Orbánt is kitüntette a szerb köztársaság vezetője

ünnep
január 09., 14:51

A Boszniai Szerb Köztársaság elnöke, Milorad Dodik tavaly úgy látta, a háborúzó Vlagyimir Putyin a legalkalmasabb arra, hogy megkapja a legmagasabb rangú állami kitüntetést. A lendület nem csökkent: idén Orbán Viktor magyar miniszterelnököt tisztelték meg a Boszniai Szerb Köztársaság legmagasabb kitüntetésével. Orbán el is fogadta a kitüntetést, ami Dodik szerint büszkeséggel töltötte el a köztársaságot. “Hálásak vagyunk ennek az embernek azért, mert reális politikai szereplőként tekint ránk.

Orbán Viktor fogadja Milorad Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét a Karmelita kolostorban 2023. október 2-án.
photo_camera Orbán Viktor fogadja Milorad Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét a Karmelita kolostorban 2023. október 2-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Az amerikai szankciókkal sújtott, szeparatista vezetőnek legalább 45 milliárd oka lehet, hogy hálás legyen Orbán Viktornak, ugyanis ennyit ígért neki oda a magyar kormány az augusztus 20-i látogatásakor befektetés címén. Túlzott oroszbarátsága miatt nemrég Várhelyi Olivértől, az Európai Bizottság bővítéspolitikáért felelős biztosától kapott figyelmeztetést. Dodik szeparatista törekvései miatt az Egyesült Államok nemrég két F-16-os amerikai vadászgépet küldött Bosznia-Hercegovina légterébe. Az akció egy amerikai-bosnyák kétoldalú hadgyakorlat része. Időzítése nem véletlen, ugyanis január 8-án este kezdik ünnepelni a boszniai szerbek államalapításuk napját, amit diszkriminatív jellege miatt betiltott Bosznia-Hercegovina alkotmánybírósága. (Telex/Vijesti.ba)