Ingyen utazhatnak Magyarországon a határon túli magyarok

közlekedés
január 12., 09:29

„Magyar Igazolvánnyal korlátlan díjmentes utazásra lesz lehetőség a helyközi közösségi közlekedésben Magyarországon” – ezt válaszolta a MÁV sajtóosztálya a Szabad Magyar Szónak, miután a lap megkérdezte őket, hogy az elmúlt napokban belengetett, 2024 márciusától érvényes változás a MÁV kedvezményrendszerében hogyan érinti a magyar igazolványt használók helyzetét.

photo_camera Fotó: ABDULLAH UNVER/Anadolu Agency via AFP

A magyar igazolvány eddig évi 4 utazást tett lehetővé Magyarországon belül 90 százalékos kedvezménnyel, a MÁV közleménye és válasza szerint viszont a határon túli magyarok magyar igazolvánnyal, illetve a Magyar hozzátartozói igazolvánnyal már korlátlan díjmentes utazásra jogosultak.

Mondjuk a helyjegyköteles vonatokra nekik is kell helyjegyet váltani, a kijelölt országos buszjáratokra pedig kiegészítőjegyet venni.

Mi is rákérdeztünk a MÁV sajtóosztályánál erre, és nekünk is azt válaszolták, hogy:

„A tarifareformnak köszönhetően Magyar Igazolvánnyal korlátlan díjmentes utazásra lesz lehetőség a helyközi közösségi közlekedésben. (A helyjegyköteles vonatok helyjegy váltásával, a kijelölt országos buszjáratok pedig kiegészítőjegy váltásával vehetők igénybe.)”