Kína figyelmeztette a Fülöp-szigeteket, hogy „ne játsszon a tűzzel”

külföld
január 16., 13:58

A kínai külügyminisztérium bekérette a Fülöp-szigetek pekingi nagykövetét, és figyelmeztette az országot, hogy „ne játsszon a tűzzel”, miután ifjabb Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnök gratulált Laj Csing-te szombaton megválasztott tajvani elnök választási győzelméhez.

„Kína rendkívül elégedetlen, és határozottan ellenzi ezeket a megjegyzéseket” – közölte a kínai külügyminisztérium szóvivője. „Marcos elnök megjegyzései az Egy Kína elvének súlyos megsértését és a Fülöp-szigetek által a kínai fél felé tett politikai kötelezettségvállalások súlyos megszegését, valamint a kínai belügyekbe való durva beavatkozást jelentik” – mondta Mao Ning külügyi szóvivő.

Mao Ning azt is mondta: „Javasoljuk Marcos elnöknek, hogy olvasson el több könyvet annak érdekében, hogy jobban megértse a tajvani kérdés mélységeit, és levonhassa a helyes következtetéseket.”

A fülöp-szigeteki külügyminisztérium egy korábbi nyilatkozatában megerősítette az ország „Egy Kína” politikáját, és azt mondta, hogy üzenetével Marcos az országa és Tajvan „kölcsönös érdekeit”, köztük a szigeten lévő 200 ezer tengerentúli filippínó munkavállalóját kívánta elismerni.

Partra szállást akadályozó tüskék az egyik kisebb, Tajvanhoz tartozó szigeten
photo_camera Partra szállást akadályozó tüskék az egyik kisebb, Tajvanhoz tartozó szigeten Fotó: Sam Yeh/AFP

Kína szakadár tartományának tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és soha nem zárta ki, hogy akár erővel is kész megvalósítani az újraegyesítést. A múlt héten helyszíni riporttal jelentkeztünk a szigetországból, amit a legszorosabb szövetségesei sem ismernek el önálló államként, és amit Kína egyre gyakrabban fenyeget bekebelezéssel. (MTI)