Szaúd-Arábia még gondolkozik, hogy belépjen-e a BRICS-be

külföld
január 18., 16:09

Továbbra is mérlegeli a BRICS-országokhoz való csatlakozását Szaúd-Arábia. Az arab abszolút monarchiát még tavaly augusztusban hívták meg a szervezetbe, Argentínával, Iránnal, Etiópiával, Egyiptommal és az Egyesült Arab Emírségekkel együtt.

A szaúdi köztévé január elején már egyszer bejelentette, hogy az ország csatlakozott a BRICS-hez, később azonban eltávolították az erről szóló hírüket.

A davosi csúcstalálkozó keddi napján a szaúdi kereskedelmi miniszter azt mondta, még nem csatlakoztak a szervezethez. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő erre úgy reagált, mindent megtesznek azért, hogy meggyőzzék Szaúd-Arábiát.

Mohamed bin Szalman szaúdi koronaherceg és miniszterelnök
photo_camera Mohamed bin Szalman szaúdi koronaherceg és miniszterelnök Fotó: BANDAR AL-JALOUD/AFP

A BRICS-csoportnak Oroszország mellett Kína és India is tagja, ezért az arab monarchia döntését az Egyesült Államok is figyelemmel követi. Szaúd-Arábia fontos szövetségese az amerikaiaknak, akiket aggaszt, hogy a szaúdiak egyre szorosabb kapcsolatot alakítanak ki Kínával.

Kína egyébként fontos tényező lehetett Argentína döntésében is. A dél-amerikai ország azután vonta vissza csatlakozási kérelmét, hogy Javier Milei személyében új elnöke lett. A láncfűrészéről és libertariánus anarchokapitalista nézeteiről híressé vált politikus elnökjelölti kampányában keményen kritizálta Kínát, kormányát például orgyilkosnak nevezte.

Argentína mellett egyébként az Egyesült Arab Emírségek vezetése is döntött már a kérdésben. Ők csatlakoznak a szervezethez.

(via Reuters)