Több mint százezren tüntettek Németország-szerte az AfD ellen a deportálási tervről tartott találkozó miatt

külföld
január 21., 06:39

Tízezrek vonultak utcára német városokban szombaton, hogy tiltakozzanak az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali parlamenti párt és annak idegenellenes álláspontja ellen, írja az MTI. Tüntetések voltak például Frankfurtban, Hannoverben, Kasselben, Dortmundban, Wuppertalban, Karlsruhéban és Nürnbergben is.

Tábla a dortmundi tüntetésen.
photo_camera Fotó: YING TANG/NurPhoto via AFP

A tüntetéseket az váltotta ki, hogy a Correctiv című lap szerint novemberben AfD-s politikusok neonácikkal találkoztak, hogy megvitassák a menedékkérők és külföldi származású német állampolgárok tömeges kitoloncolásának „mestertervét”.

Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter azt mondta „az olyan ártalmatlannak tűnő kifejezések mögött, mint a »visszavándorlás«, felsejlik az emberek etnikai származása vagy politikai nézetei miatti tömeges kiutasításnak és deportálásnak a gondolata”. A napok óta tartó tüntetéseket az egyházak és a Bundesliga edzői mellett Olaf Scholz kancellár is támogatta. „A bevándorlók és az állampolgárok kiutasítására irányuló bármilyen terv támadást jelent a demokráciánk, és ezáltal mindannyiunk ellen” – mondta Scholz a Guardian szerint.

Vasárnapra további demonstrációkat terveznek, többek között Berlinben. Németországban eközben a gazdák kezdeményezésére gigasztrájkot tartanak, ebből is hasznot húzhat az elégedetlenségeket kihasználó, populista AfD, ami az elmúlt hónapokban előretört a közvélemény-kutatásokon.