Dexit-népszavazást tartana az AfD

POLITIKA
január 22., 16:29

Népszavazást tartana az unióból való kilépésről a német szélsőjobboldali Alternative für Deutschland vezetője, ha pártjának sikerül bejutnia a berlini parlamentbe a februári tartományi választásokon.

Alice Weidel szerint a dexit megerősítené az ország önrendelkezését.

A hatalomtól eddig úgy-ahogy sikeresen távol tartott szélsőjobboldali párt - aminek lehetséges betiltásáról jelenleg is vita zajlik -, támogatottsága szövetségi szinten meghaladja a húsz százalékot. Három keleti tartományban, ahol ősszel választásokat tartanak, már a harminc százalékot is eléri.

Alice Weidel, az AfD vezetője
photo_camera Alice Weidel, az AfD vezetője Fotó: Fabian Sommer/DPA via AFP

A német Correctiv című lap szerint novemberben AfD-s politikusok neonácikkal találkoztak, hogy megvitassák a menedékkérők és külföldi származású német állampolgárok tömeges kitoloncolásának „mestertervét”. Németországban eközben gigasztrájkot tartottak a gazdák, amiből szintén hasznot húzhat az elégedetlenségeket kihasználó, populista szélsőjobboldali párt, ami az elmúlt hónapokban előretört a közvélemény-kutatásokban is.

Az októberi tartományi választásokon az AfD - számára - történelmi sikert ért el, Bajorországban tizenhat, Hessenben tizennyolc százalékkal másodikként és egyben a legnagyobb ellenzéki pártként jutott a parlamentbe.

(via Guardian)