Huszonhét év börtönre ítélték a putyinmániás blogger felrobbantásával vádolt nőt

külföld
január 25., 12:52

Huszonhét év börtönbüntetést kapott Darja Trepova, az a huszonhat éves nő, aki az orosz hatóságok szerint részt vett egy szentpétervári kávézó felrobbantásában. A támadásban meghalt egy ismert orosz katonai blogger, Vladlen Tatarszkij – a BBC szerint valódi nevén Maxim Fomin –, aki az ukrajnai frontvonalról tudósított, és Oroszország ukrajnai háborújának támogatója volt.

link Forrás

Darja Trepova pere novemberben indult Szentpéterváron. Az orosz hatóságok által a tárgyalás során közreadott videón Trepova beismeri, hogy ő adta át a bloggernek a szobrot, amiben a gyanú szerint a további ötvenkét embert megsebesítő bombát elrejtették; bombáról viszont nem beszél a felvételen, és férje szerint nem is tudott arról, hogy a szoborban ilyesmi van. Az orosz hatóságok ezzel szemben azt állították, bizonyítékuk van, hogy a merényletet az ukrán különleges erők tervelték ki és hajtatták végre a 2021 óta börtönben ülő Alekszej Navalnij korrupcióellenes alapítványának segítségével.

Darja Trepova
photo_camera Darja Trepova Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Tatarszkij a háború kitörésének évében lett ismertebb, amikor közzétett egy a Kreml-ben forgatott videót, amiben azt mondta: „Mindenkit legyőzünk, mindenkit megölünk, mindenkit kirabolunk, ha kell. Ahogy nekünk tetszik.” Munkásságáról Gazda Albert cikkét ajánljuk.

(BBC)