Orbán megérti azt a geopolitikai környezetet, ami miatt Moldova mihamarabb csatlakozni akar az EU-hoz

POLITIKA
január 25., 14:04

Bár Moldova és Ukrajna szinte egyszerre kérte a felvételét az Európai Unióba 2022 tavaszán az orosz invázió miatt, azonban a magyar kormány csak az előbbit támogatja. Amikor a tagállamok vezetői legutóbb az ukrán csatalakozásról szavaztak, a magyar miniszterelnöknek hirtelen kávézhatnékja támadt, és kisétált. Orbán most csütörtökön Dorin Recean moldovai miniszterelnöknek azt mondta, Magyarország feltétel nélkül támogatja Moldova európai uniós tagságát, mivel Magyarország megérti azt a geopolitikai környezetet, ami szükségszerűvé teszi a mihamarabbi csatlakozást. Moldova egy részét, a Dnyeszter Menti Köztársaságot orosz katonák tartják megszállás alatt.

A magyar miniszterelnök szerint a két országnak nincs rendezetlen ügye, és pozitívan tekint egymásra, keresi az együttműködést, a diplomáciai kapcsolatok sűrűsége és ereje valamilyen okból mégsem olyan, mint lennie kellene.

Dorin Recean moldovai miniszterelnök és Orbán Viktor
photo_camera Dorin Recean moldovai miniszterelnök és Orbán Viktor Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Az aktuális találkozó célja ezért a szorosabb együttműködés létrehozása, Orbán szerint minden alapja megvan annak, hogy a két ország sokkal jobban működjön együtt, mint eddig. Magyarország eddig is támogatta Moldova EU-tagságát, ezután is ezt tesszük, ebben nincsen semmilyen kompromisszum, nincsen vita - mondta Orbán Viktor. Szerinte Moldova egyenes úton halad az uniós tagság felé.

Arról beszélt, hogy nemcsak arról van szó, hogy az európai uniós tagság jó Moldovának, hanem arról is, hogy az Európai Uniónak is szüksége van új energiára, szüksége van olyan országokra, amelyeket kiegyensúlyozott, stabil és dolgozni akaró emberek által lakott országokként ismernek. Moldovának ugyanis jó a reputációja Európában a vendégmunkásai miatt. „Mi is úgy tartjuk őket számon, mint akik akarnak, tudnak és szeretnek is dolgozni, és ma az Európai Unióban pontosan ilyen emberből van kevés.”

A magyar miniszterelnök szerint Magyarországnak jó lenne, ha Moldova és az Európai Unió között vámmentes kapcsolat lenne. „A gyógyszeripari kivitelünk folyamatosan, sőt rohamosan nő, erősek vagyunk az élelmiszeripari termékeink kivitelében is, ott vagyunk a bankszektorban és ott vagyunk a légiközlekedésben is.” Valamint Magyarország tenni kíván annak érdekében, hogy a két országot ismét közvetlen légi járat kösse össze, akár már március végétől. És mivel mindkét ország importálja a gazdaság működéséhez szükséges energiát, Magyarországnak és Moldovának is az az érdeke, hogy a közép- és délkelet-európai térségben az energiahálózatok minél fejlettebbek legyenek; ez gazdasági és katonai biztonságot is jelent.

Dorin Recean azt mondta, várják, hogy Magyarország átvegye az EU soros elnökségét júliusban, és a továbbiakban is számítanak Magyarország támogatására Moldova európai integrációja ügyében. Az EU decemberben kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat a két országgal. (MTI)