Orbán választhat: vagy megvétózza Ukrajna pénzügyi támogatását, vagy szembeköpi saját választóit

POLITIKA
január 25., 10:41

Közzétette a nemzeti konzultáció eredményeit a kormány. A közvetlen demokrácia intézményeiből rossz gúnyt űző, propagandacélokra használt fideszes innováció legújabb alkalmazását még október végén jelentette be Orbán Viktor.

Indoklása szerint azért kellett újra a nemzeti konzultáció eszközéhez nyúlni, hogy orkánszerű ellenszélben is tárgyalni tudjon Brüsszelben. A kérdések között gazdasági és külpolitikai jellegűek egyaránt voltak.

Az eredmények természetesen a szokásos forgatókönyv szerint alakultak: a 11-ből 10 kérdésnél 98 százalék felett lett az igenek aránya.

Az egyedüli kivétel a palesztin szervezetek uniós támogatásának befejezéséről szóló kérdés volt, ahol csupán 97,72 százalék válaszolt igennel. Ez nominális szempontból is a legmegosztóbb kérdésnek bizonyult, mind az igenek számában (1 485 317), mind a nemek számában (34 668) a legszélsőségesebb értéket érte el.

A kérdések között volt egy olyan is, aminek még mindig van valós politikai tétje. Ez Ukrajna uniós pénzügyi támogatásáról szólt. Miután a kitöltők több mint 99 százaléka azt válaszolta, hogy ne fizessünk Ukrajna támogatására, amíg a nekünk járó pénzt nem kaptuk meg, fel van adva a lecke Orbánnak.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Mivel semmi esély sincs rá, hogy a kérdést tárgyaló február 1-jei EU-csúcsig az összes befagyasztott uniós támogatást feloldja az Európai Bizottság, Orbán vagy megvétózza az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi segélyt, vagy szembeköpi saját választóit.

Február 1-jén tehát már csak emiatt is érdemes lesz figyelni az EU-csúcsot. Kiderül, mennyit ér a miniszterelnök szemében a nemzeti konzultáción kifejezett 99 százalékos népakarat. Tippem szerint semennyit sem fog.