Lázár 9-ből 7 szakszervezettel tudott megállapodni, a volánbuszosok még gondolkodnak

közlekedés
január 30., 12:36

Lázár Jánosnak 9 szakszervezetből 7-el sikerült megállapodnia a keddi bértárgyaláson a korábban bejelentett módosított bérajánlatával. A mávosok és a hévesek aláírták a megállapodást, a Volánbusz-szakszervezetek azonban időt kértek, hogy a döntést átbeszéljék a munkavállalókkal.

A kedd reggel bejelentett módosított bérajánlat legalább 28%-os bérnövekedést ígér három év alatt, már az idén 17%-os mértékű, de legalább 70 ezer Ft összegű emelést a 600 ezer forintos alapbérrészig, valamint jogi garanciát az inflációt ellensúlyozó bérnövekedésre 2025-ben és 2026-ban is. Mivel a béremelés annak a hónapnak az első napjától érvényes, amiben azt aláírják, a mávosok és a hévesek például már januárra is az előbb leírt feltételek alapján kapják meg a bérüket.

Lázár azonban emlékeztetett: ahhoz, hogy ezt a volánbuszos kollégák is január elsejétől kaphassák meg, az kell, hogy az őket képviselő szakszervezetek gyorsan lépjenek és január 31-e éjfélig csatlakozzanak a megállapodáshoz.

„Aki most kimarad, az lemarad. Mert az emelt összegű béreket attól a hónaptól tudjuk utalni, amelyik hónapban a szakszervezetek csatlakoztak a megállapodáshoz”

Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke közben már hétfőn is arról beszélt a Telexnek, hogy nem valószínű, hogy Lázár elfogadná a szakszervezet által követelt havi 90 ezer forintos bérfejlesztést. Valamint, hogy nem vár sokat a tárgyalástól.

Kedden korábban a SZAKSZ már a munkabeszüntetés adatival kapcsolatban sem tudott megegyezni Volánbusszal. Míg a Volánbusz azt írta közleményében, hogy a hétfőn kivezényelt autóbusz-vezetők 56 százaléka nem vette fel a munkát, addig Dobi István SZAKSZ-elnök szerint 74 százalék vett részt a sztrájkban.

„A SZAKSZ által meghirdetett munkabeszüntetés második napján, a 16 órakor összesített információk szerint – az érdekképviselet által közzétett adatokkal szemben – a teljes munkavállalói állománynak mindössze 21 százaléka, míg a mai napra vezényelt autóbusz-vezetőknek az 56 százaléka nem vette fel a munkát” – állt a Volánbusz közleményében.