Összegyűjtötte az orosz elnökjelöltséghez szükséges aláírásokat a nyíltan Putyin- és háborúellenes Borisz Nagyezsdin

külföld
január 31., 12:18

Az orosz elnöki posztért induló Borisz Nagyezsdin leadta az induláshoz szükséges 105 ezer aláírást, így ha a moszkvai Központi Választási Bizottság mindent rendben talál, ott lehet a neve a szavazólapon Putyiné mellett, írja a CNN. A 60 éves volt parlamenti képviselő az egyetlen olyan elnökjelölt, aki nyíltan ellenzi Oroszország ukrajnai háborúját.

Borisz Nagyezsgyin leadja az aláírásait Moszkvában 2024. január 31-én.
photo_camera Fotó: Vera Savina/AFP

„Hatalmas köszönetet szeretnék mondani azoknak, akik hittek bennünk. Nagyon köszönöm annak a több tucat, sőt százezer embernek, akik hatalmas országunkban, az ország 75 régiójában, több mint 120 vagy 130 városban gyűjtötték az aláírásokat” – mondta Nagyezsdin egy sajtótájékoztatón, ahogy azt is, hogy összesen 208 ezer aláírást gyűjtött össze.

Putyin tavaly év végén jelentette be, hogy elindul a választáson, ez pedig azt jelentheti, hogy legalább 2030-ig megtarthatja a hatalmat. Bár Nagyezsdin jelölése aligha jelent többet, mint Putyin igényét arra, hogy a demokrácia látszatát keltse, az aláírások száma azért mégis elárul valamit az országban uralkodó háborúellenes hangulatról. Ennek ellenére a Kreml közölte, nem tekinti ellenfélnek Nagyezsdint.

A volt képviselő más prominens orosz ellenzéki személyiségek támogatását is megszerezte, például Alekszej Navalnij bebörtönzött politikus felesége és Mihail Hodorkovszkij száműzött oligarcha is arra buzdította az orosz állampolgárokat, hogy támogassák őt.