Zelenszkij újságírók lehallgatása miatt kirúgta a titkosszolgálat államvédelmi osztályának vezetőjét

külföld
február 01., 15:36

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök oknyomozó újságírók lehallgatása miatt rendelettel elbocsátotta az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) államvédelmi osztályának vezetőjét, Roman Szemencsenkót.

Az SZBU a kommentárjában közölte, hogy ezt az osztályt „megerősítik és optimalizálják”, többek között azért, hogy garantálja az újságírók biztonságát és munkájuk akadálytalan végzését.

„A teljes körű háború körülményei között az SZBU folyamatosan változik, hatékony és harcképes kémelhárító ügynökségként optimalizálja magát, ami képes megvédeni az államot a lehetséges kihívások teljes skálájától. Tisztában vagyunk azzal, hogy egy demokratikus Ukrajnát védünk, amiben a nemzeti államiság megerősítése az egyik kiemelt prioritás, és ennek megvalósításához szavatolni kell a média akadálytalan munkáját és az újságírók biztonságát is” – közölte a szakszolgálat. Hamarosan új vezetőt fognak javasolni megfontolásra Zelenszkijnek.

Az SZBU január közepén hozta nyilvánosságra, hogy belső vizsgálatot indított, mert illegálisan lehallgatták és videókat készítettek a korrupciós ügyek feltárásával foglalkozó Bihus.Info újságíróiról. A vizsgálat nyomán büntetőeljárást indítottak az információszerzés speciális technikai eszközeinek illegális használata címén – írja az MTI. (Ez pont eggyel több felelősségre vonás, mint ami itthon a Pegasus-botrány után történt.)