Amerikai pornósztárt bízhatott meg az iráni rezsim, hogy népszerűsítse őket

külföld
február 05., 20:03

Iráni kormánypropaganda terjesztésével vádolnak egy amerikai pornószínésznőt: az Izrael-ellenességéről is ismert Whitney Wright a napokban fejkendőben, Irán nőkre vonatkozó szigorú öltözködési szabályait betartva pózolt a megszűnt teheráni amerikai nagykövetség előtt, egy „Le az USA-val” felirat mellett.

Mindezt egy olyan országban, ahol nőket zárnak börtönbe és gyilkolnak meg, ha nem tartják be maradéktalanul a rezsim hidzsáb-törvényét.

A Femme Azadi, egy iráni nőket képviselő francia szervezet szerint Wright meghívást kapott Teheránba, hogy a szélsőséges iszlamista kormányt népszerűsítse. Az iráni hatóságok tagadnak: szerintük Wright vízumkérelmét ugyanúgy bírálták el, mint bármelyik másik külföldi állampolgárét, és nem voltak tisztában a foglalkozásával sem.

link Forrás

A pornószínésznő posztjai feldühítették azokat az iráni nőket, akik kénytelenek voltak elmenekülni a hazájukból, mert nem akartak engedelmeskedni a hatalomnak.Egy amerikai pornósztár, Whitney Wright a szülőhazámban, Iránban pózol, ahol nőket ölnek meg azért, mert nem fedik el a hajukat, és hűek maradnak önmagukhoz”, írja egy Egyesült Államokban élő iráni újságírónő az X-en.

Wright egy iráni posztjában például azt írja: „Aki tiszteletben tartja a törvényeket, biztonságban lesz Iránban”.

link Forrás

A huszonkét éves Mahsza Aminit intézkedés közben verhették agyon az iráni erkölcsrendészek tavalyelőtt szeptemberben, miután őrizetbe vették, mert nem tartotta be a kendőviselési szabályokat. Az iráni kurd nő halála rendszerellenes tüntetések sorát robbantotta ki az országban, csak tavaly januárig tizennégy embert ítéltek halálra a zavargásokkal összefüggésben. Egy férfit például úgy végeztek ki, hogy egy darura akasztották fel egy város közepén.

Tavaly ősszel a tizenhat éves Armita Geravand halt meg súlyos agykárosodás miatt Teheránban: emberi jogi szervezetek szerint őt is azért bántalmazta az erkölcsrendészet, mert nem viselte a kötelező fejkendőt.

Két iráni újságírónőt, Nilufar Hamedit és Elahe Mohammadit - akik elsőként tudósítottak Amini haláláról és arról, milyen kegyetlenségekre képes a nőkkel az iráni rezsim -, tizennégy hónap előzetes után nemrég jogerősen is börtönre ítélték. Riportunk egy, az ügyet, a helyi médiaviszonyokat és az egyik iráni újságírót is jól ismerő forrással.

(Guardian)