Orbán benyújtotta az Alaptörvény tizenharmadik módosítását

belföld
február 08., 20:12

Orbán Viktor röviddel bejelentése után benyújtotta Magyarország Alaptörvényének tizenharmadik módosítását. Ha a parlament elfogadja a módosítást, a köztársasági elnök kegyelmezési jogát nem gyakorolhatja „a kiskorú személy sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmények” esetében.

Az indoklás szerint „a köztársasági elnök kegyelmi döntése körül vita alakult ki. Ezt a vitát minden magyar ember számára megnyugtatóan le kell zárni.”

Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök teázik a Sándor-palotában 2024. január 15-én.
photo_camera Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök teázik a Sándor-palotában 2024. január 15-én. Fotó: Novák Katalin/Facebook

A benyújtott módosító nem említi a konkrét esetet, miszerint Novák Katalin tavaly áprilisban kegyelmet adott annak a férfinak, aki segített volna eltussolni a bicskei gyermekotthon igazgatójának pedofil bűncselekményeit.

A Sándor-palota közlése szerint Novák Katalin jó szívvel fogja aláírni a módosítót.

„Alaptörvényünkben kell világossá tenni, hogy a gyermekek kárára
bűncselekményt elkövetők számára nincs kegyelem!” – zárul az indoklás, amelynek jelentős része arról szól, hogy a gyermekek ellen vétkezők semmilyen indokkal nem mentesülhetnek tetteik következményei alól.