Az ukrán politikai-katonai újratervezés áldozata lett Valerij Zaluzsnij, aki az ukrán erők főparancsnokaként médiaikonná vált

külföld
február 12., 08:15

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilvánosan először 2024. február 4-én az olasz közszolgálati RAI televíziónak beszélt arról, hogy „resetelni” kell az ország katonai és politikai vezetését: „Ez egy személyi kérdés. Arról van szó, hogy kiknek kell vezetniük Ukrajnát. Természetesen szükségünk van egy újraindításra, egy új kezdetre. Valami komoly dologra gondolok, ami nem csak egy személyt érint, hanem az ország vezetésének irányát” – mondta az interjúban.

Zelenszkij egy pénteki konferencián
photo_camera Volodimir Zelenszkij Fotó: HANDOUT/AFP

Az első személy, akit elküldött – Valerij Zaluzsnij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka. Még január 29-én Zelenszkij a hivatalában találkozott Zaluzsnijjal, ahol arra kérte, hogy önként mondjon le. Ugyanígy küldte el 2020-ban Olekszij Honcsaruk miniszterelnököt, 2022-ben pedig Irina Venegyiktova főügyészt. Zaluzsnij azonban nemet mondott, és bár a találkozó után rögtön maga is utalt a várható elbocsátására, illetve a sajtó is elkezdte széles körben szellőztetni és megvitatni, az Elnöki Hivatal és a Honvédelmi Minisztérium egyet hátralépett, és azt kommunikálta, minden egyéb indoklás nélkül, hogy nincs ilyen döntés. Majd jött az interjú február 4-én az olasz tévének és február 8-án Zaluzsnij felmentése elnöki rendelettel, egyazon napon, nyilván nem véletlenül, az újabb orosz–ukrán fogolycserével.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.