Németország újabb szankciókat javasol Oroszország ellen Navalnij halála miatt

eu
február 19., 14:31

Németország újabb szankciókat javasol Oroszország ellen Alekszej Navalnij halála miatt, miközben az uniós miniszterek Brüsszelben találkoznak az orosz ellenzéki vezető özvegyével, Julija Navalnajával – írja a Guardian. (26 EU-tagország vezetésének volt mondanivalója Navalnij haláláról, a 27. Magyarországnak nem.)

„Láttuk, az orosz elnök milyen brutális erővel nyomja el saját állampolgárait, akik kimennek az utcára, hogy a szabadságért demonstráljanak, vagy arról írnak az újságokban. Új szankciókat fogunk javasolni Alekszej Navalnij halála miatt” – mondta Annalena Baerbock német külügyminiszter. A szankciók magukban foglalhatják a befagyasztott orosz vagyon felhasználását is.

A német külügyminisztérium be is kérette Oroszország berlini nagykövetét Navalnij halálának ügyében. A német kormány az Oroszországban bebörtönzött politikai aktivisták szabadon engedését sürgette, a minisztérium szóvivője különösen megdöbbentőnek nevezte, hogy az orosz hatóságok őrizetbe veszik azokat, akik virágot helyeznek el Navalnij emlékhelyén. „Az Alekszej Navalnij és az orosz kormány más bírálói ellen politikailag motivált eljárások, valamint az őrizet embertelen körülményei megmutatják, mekkora brutalitással jár el az orosz bíróság a másként gondolkodók ellen, és meddig képes elmenni Putyin azért, hogy elnyomja Oroszországban a szólásszabadságot” – mondta a szóvivő.

Navalnijt gyászoló virágok és gyertyák a koppenhágai orosz nagykövetség előtt február 17-én.
photo_camera Navalnijt gyászoló virágok és gyertyák a koppenhágai orosz nagykövetség előtt február 17-én. Fotó: Nils Meilvang/AFP

Az orosz ellenzéki vezető halála miatt az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell azt javasolta, az EU globális emberi jogi szankciórendszerét nevezzék el Navalnijról.

„Már pontosan tudjuk, Putyin miért gyilkolta meg Alekszejt három nappal ezelőtt. Ezt nemsokára el is fogjuk mondani” – mondta Alekszej Navalnij özvegye, aki bejelentette, hogy folytatja a harcot a szabad Oroszországért.

Alekszej Navalnij és a felesége, Julija Navalnaja 2018. március 27-én Moszkvában.
photo_camera Alekszej Navalnij és a felesége, Julija Navalnaja 2018. március 27-én Moszkvában. Fotó: Mladen Antonov/AFP

A büntetőtelepen a Navalnij halálának hivatalos időpontja előtti este titokzatos események zajlottak: a Novaja Gazetának sikerült elérnie egy elítéltet, aki szerint Navalnij jóval előbb halhatott meg, mint azt bejelentették. Navalnij anyját sem engedték be a halottasházba hajnalban, már több mint 50 ezer orosz kérte a hatóságokat, hogy adják ki az egyik hullaházból a másikba vitt holttestet a családnak.