Több európai országban bekérették az orosz nagykövetet Navalnij halála miatt

külföld
február 19., 19:52

Németország, Spanyolország, Svédország, Finnország, Litvánia, Észtország és Lettország külügyminisztériumai bekérették a helyi orosz diplomáciai képviseletek vezetőit Alekszej Navalnij múlt halálának ügyében.

A balti országok külügyminiszterei közös nyilatkozatban tudatták, hogy a Tallinnban, Rigában és Vilniusban folytatott megbeszéléseken elítélték az orosz ellenzéki vezető halálát, és közölték, hogy a Kremlt teszik felelőssé a történtekért. Felszólították Oroszországot, hogy tárja fel az ellenzéki vezető halálának körülményeit, és adja ki a holttestét Navalnij családjának.

Bírálták a márciusi orosz elnökválasztást is, ami szerintük nem lesz „sem szabad, sem tisztességes”. „Tekintettel az ellenzék és a független sajtó teljes elnyomására és a hiteles alternatív jelöltek és a nemzetközi megfigyelők hiányára, ezek a választások nélkülözni fognak minden demokratikus legitimitást” – írták a balti államok diplomáciai vezetői, akik azt is közölték, hogy az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területeken nem fogják elismerni a voksolást, sem annak eredményét.

photo_camera Fotó: Eric Broncard/Hans Lucas via AFP

Németország, Spanyolország, Finnország és Svédország és is bekérette az orosz nagyköveteket. A finn külügy Oroszország felelősségét hangsúlyozta Navalnij halálában, és felszólította a moszkvai vezetést alapos és átlátható vizsgálat lefolytatására, illetve az összes politikai fogoly szabadon engedésére.

Stockholmban Tobias Billström svéd külügyminiszter közölte, hogy az EU-nak „cselekednie kell az oroszországi politikai elnyomás ellen”, és a svéd kormány kezdeményezte Moszkva elleni újabb szankciók lehetőségének megvitatását európai szinten.

Madridban nem közölték, hogy pontosan mikor kérették be a külügyminisztériumba Jurij Klimenko orosz nagykövetet. José Manuel Albares spanyol külügyminiszter már pénteken követelte Navalnij halála körülményeinek tisztázását.

A német kormány az Oroszországban bebörtönzött politikai aktivisták szabadon engedését sürgette. A minisztérium szóvivője különösen megdöbbentőnek nevezte, hogy az orosz hatóságok őrizetbe veszik azokat, akik virágot helyeznek el Navalnij emlékhelyén. „Az Alekszej Navalnij és az orosz kormány más bírálói ellen politikailag motivált eljárások, valamint az őrizet embertelen körülményei megmutatják, mekkora brutalitással jár el az orosz bíróság a másként gondolkodók ellen, és meddig képes elmenni Putyin azért, hogy elnyomja Oroszországban a szólásszabadságot” – közölte a szóvivő.

Az osztrák külügyminisztérium egyelőre nem tervezi az orosz nagykövet bekéretését az ügyben, ehelyett uniós szankciókat követel a Navalnij haláláért felelős személyekkel szemben – közölte a bécsi diplomáciai tárca szóvivője az APA osztrák hírügynökséggel.

Londonban már pénteken este a külügyminisztériumba kérették a vezető orosz diplomatákat, hogy tiltakozzanak Navalnij halála miatt.

„Mi nem foglalkozunk ezzel az üggyel” – mondta Vlagyimir Putyin orosz diktátor szóvivője Navalnij haláláról. (MTI)