A mindig mindenről beszámoló Szijjártó Péter azt elfelejtette közölni, hogy találkozott Alekszej Navalnij özvegyével

POLITIKA
február 21., 07:59

Bár nincs olyan elérhető fotó, és videófelvételeket sem találtunk, amelyeken Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij özvegye és Szijjártó Péter együtt szerepelnének, a Magyar Hang azt írja, hétfőn találkozniuk kellett Brüsszelben. A gyanús körülmények között elhunyt orosz politikus felesége ugyanis részt vett az uniós külügyminiszterek tanácskozásán, ahol természetesen Szijjártó Péter képviselte Magyarországot.

Julija Navalnaja Brüsszelben megérkezik abba a terembe, ahol az uniós külügyminiszterek fogadták.
photo_camera Julija Navalnaja Brüsszelben megérkezik abba a terembe, ahol az uniós külügyminiszterek fogadták. Fotó: YVES HERMAN/AFP

„Azért vagyok itt, mert három nappal ezelőtt Vlagyimir Putyin megölte a férjemet, Alekszej Navalnijt. Megölte a hozzám legközelebb álló személyt, megölte a gyermekeim apját, megölte a szívem felét és a lelkem felét” – mondta a találkozón Navaljana a lap információi szerint. Az özvegy elhunyt férjét orosz emberek millióinak reményének nevezte, és az „erő, a bátorság és az ellenállás” szimbólumának.

Szijjártó a Külügyek Tanácsa után kétszer is találkozott a kormánypárti sajtóval. Ezeken az eseményeken egyáltalán nem hozta szóba Alkeszej Navalnijt és azt sem, hogy találkozott volna az özveggyel. Helyette többek között a Magyarországra látogató amerikai szenátusi delegációnak szólt be. A háború közelgő második évfordulójáról is posztolt ugyanazon a napon a külügyminiszter, igaz ezekben Oroszországot meg sem említi, hanem „háborús pszichózisban szenvedő” Európai Unióról ír bennük.

Mindez már csak azért is fura, mert Szijjártó amúgy a Facebook-politizálás mestere. Olyannyira, hogy a Külügyminisztérium szerint az is bőven elég, ha egy újságíró kizárólag a Facebookon nézheti meg Szijjártó sajtótájékoztatóját. Cukiskodó vagy épp megosztó posztjainak épp az a lényege, hogy azokkal – mindegy, milyen relációban – bekerüljön a sajtóba. Ennek megfelelően csak az utóbbi időben olyan apró részleteket is ismertetett, mint hogy Neoton Família-koncerten járt, vagy hogy beugrott kosarazni Sopronba a kormányülés előtt. Igaz, olyan is előfordult már, hogy fontos dolgokat nem tett közzé. Arról sem tőle tudunk, hogy Csádba, egyelőre tisztázatlan okokból, a miniszterelnök fia utazott vele.